Medicína

Desátý ročník Světového dne Alzheimerovy choroby


Kategorie: Aktuality Demence 
21.září 2021

 Jedná se o degenerativní onemocnění vedoucí k poruše kognitivních funkcí mozku, konkrétně paměti, myšlení a úsudku. V raném stádiu se projevuje poruchou krátkodobé paměti, zmateností a neschopností dokončit myšlenku či se vyjádřit. Alzheimerova choroba je také nejčastější příčinou demence. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že globálně trpí tímto onemocněním 50 milionů lidí a odhaduje, že se toto číslo do roku 2050 ztrojnásobí. V České republice má Alzheimerovu chorobu více než 160 tisíc lidí, z toho dvě třetiny tvoří ženy. Toto číslo se však v důsledku stárnutí populace rychle zvyšuje. Také Vojenská zdravotní pojišťovna proto tento den upozorňuje na důležitost prevence i včasné diagnostiky.

Podle současného výzkumu je Alzheimerova choroba způsobena abnormálním hromaděním proteinů v mozkových buňkách a jejich okolí. Nebyla však dosud přesně odhalena příčina, která tento proces způsobuje. Včasná diagnóza může pacientovi i rodině významně ulehčit a průběh nemoci zpomalit.

Ačkoliv se přesně neví, proč k tomuto procesu dochází, je známa řada rizikových faktorů, které mají na toto onemocnění vliv. Na jedné straně se jedná o ty, které nelze ovlivnit – konkrétně věk a genetika. Na druhou stranu však může každý člověk aktivně snižovat riziko choroby zdravým životním stylem, do kterého spadá zdravá strava, dostatek spánku a pravidelný pohyb. Kromě fyzické aktivity se doporučují i duševní cvičení, například trénování paměti, běžná četba knih i luštění křížovek.

Pro seniory starší 60 let nabízí Vojenská zdravotní pojišťovna na kognitivní pomůcky doporučené Českou alzheimerovskou společností příspěvek 300 Kč.

V případě podezření na Alzheimerovu chorobu je nutné navštívit nejprve praktického lékaře, který může na základě anamnézy doporučit návštěvu dalších specialistů (neurologa, psychiatra, geriatra). Pojišťovny všechna tato vyšetření plně hradí za předpokladu, že je pacientovi doporučil praktický lékař. K dispozici jsou léky zmírňující její příznaky, vyléčit postižení však nelze.

Léčba Alzheimerovy choroby je velmi nákladná. Za posledních pět let stouply podle českých pojišťoven výdaje na léčbu až dvojnásobně a celkem se pohybují okolo dvou miliard korun. Tato částka se navíc kvůli soustavnému nárůstu počtu nemocných dále zvyšuje. Kromě veřejného zdravotního pojištění se náklady na Alzheimerovu chorobu dotýkají i sociální oblasti a rodin pacientů, kteří musí být často z důvodu své nesoběstačnosti umístěni do pobytových zařízení. Dle TZ

www.vozp.cz

www.stance.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová