Medicína

7 z 10 Čechů si uvědomuje důležitost imunity (průzkum)


Kategorie: Aktuality Terapie a prevence chřipky 
21.září 2021

70 % Čechů prozradilo, že se o téma imunity organismu aktivně zajímá. A i když by svou obranyschopnost rádi zlepšili 4 z 10 respondentů, pro její podporu toho příliš nedělá. Pečlivý přístup k předcházení obtíží deklarovalo jen 19 % účastníků. Ukázala to data z průzkumu, který si zadala společnost STADA a v červenci 2021 zpracovala agentura Nielsen Admosphere. Ačkoliv 48 % lidí si je vědomo, že střeva jsou pro imunitu organismu nejdůležitějším orgánem, jen málokdo se pečlivě věnuje ochraně jejich zdraví. Ve střevech se přitom nachází 70 % imunitních buněk.

Průzkum potvrdil, že téma zdraví a imunity ve společnosti výrazně rezonuje a tento trend ještě umocnila pandemie koronaviru. Pro posílení zdraví se nejčastěji Češi snaží nestresovat se a být v dobré psychické pohodě a často brát vitaminy. V čem ale mají Češi rezervy, je prevence, které se pečlivě věnují jen dva z deseti respondentů.

V průzkumu mile překvapilo, že polovina dotázaných správně označila střeva za nejdůležitější orgán pro funkční obranyschopnost. Z těch, co vědí, jak o střeva vhodně pečovat a jak pečovat o střevní mikroflóru, užívá probiotika téměř celá polovina dotázaných. Průzkum rovněž prozradil, že o imunitu se někteří dotázaní začali zajímat více v návaznosti na pandemii koronaviru. Pokud šlo o hodnocení vlastní obranyschopnosti, většina (59 %) považuje její stav za dobrý nebo skvělý, 9 % jej hodnotí jako špatný. Polovina účastníků průzkumu také uvedla, že užívá probiotika. Absence stresu (96 %), zdravá strava (93 %) a vitamíny (89 %) byly vnímány jako nejdůležitější faktory budující obranyschopnost. Na čtvrtém místě byla zmiňována střevní mikroflóra a střeva (87 % dotázaných).

Protože si důležitost obranyschopnosti organismu veřejnost uvědomuje poměrně výrazně, je logické, že k péči o imunitu se vedou i děti (odpověď 87 % účastníků průzkumu). Činnosti, jež se dětem doporučuje, většinou kopírují, co pro silnou imunitu dělají dospělí, tj. udržování duševní pohody i zdravá strava. Výjimkou je cvičení a pohyb, k nimž své potomky vede 88 % rodičů, což je víc než u samotných dospělých.

Ačkoliv polovina z dotázaných uvedla, že nejdůležitějším orgánem pro obranyschopnost jsou střeva, na druhém místě srdce (16 %), celých 43 % účastníků prozradilo, že se potýkají se střevními problémy, nejčastěji s průjmem a nadýmáním. I když zažívací problémy trápí skoro každého druhého Čecha, problém se příliš neřeší. Přesto, že většina respondentů souhlasila, že je prevence důležitá, považuje svůj přístup za pečlivý jen 19 % dotázaných.

50 % účastníků dotazování také prozradilo, že probiotika neužívá vůbec nebo neví, co to je. U zbytku byla nejčastější odpověď občas (28 %) anebo po konzumaci antibiotik (25 %). Mezi další důvody respondenti zařazovali doporučení odborníka při obtížích se zažíváním či jako vhodnou podporu při cestování.

Poslední část průzkumu byla zaměřena na péči o střevní mikroflóru a probiotické doplňky stravy. 6 z 10 Čechů tvrdí, že vědí, jak se o svá střeva správně starat. Nejčastěji uvádějí správný pitný režim, dostatek ovoce a zeleniny a dostatek pohybu. Užívání probiotik jmenovalo 22 % dotázaných.

Dotazování k průzkumu proběhlo od 13. do 18. 7. 2021 Dotazník byl připraven agenturou MSL, cílovou skupinou byli všichni dospělí uživatelé 18 + s přístupem k internetu. Data byla následně zorganizována, interpretována a prezentována agenturou MSL. Dle TZ

www.mslgroup.com

 

Autor: MUDr. Olga Wildová