Medicína

Nový postup praktických lékařů při onemocnění COVID-19


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
14.září 2021

Pacienti, kteří mají podezření na nákazu koronavirem, si od podzimu 2021 přijdou pro svou diagnózu osobně do ordinace praktického lékaře. Ten je vyšetří, provede antigenní test a potvrdí, nebo vyvrátí onemocnění a zahájí případnou léčbu. Nový doporučený postup ve spolupráci s vedením praktiků vypracovalo Ministerstvo zdravotnictví. Seznámí se s ním tisíce lékařů na 15. kongresu primární péče od 17. do 18. září 2021 v Praze. Podle Sdružení praktických lékařů (SPL) signalizuje tento krok změnu přístupu k nemoci, která se přesouvá do kategorie chorob, s nimiž se lidé běžně potýkají.

Podle slov MUDr. Petra Šonky, předsedy SPL, které kongres společně se Sdružením praktických lékařů pro děti a dorost (SPLDD) pořádá, je vyšetření pacienta a rychlé provedení testu pro správné a rychlé stanovení diagnózy zásadní a umožní včasné zahájení správné léčby To je pro cílené podání monoklonálních protilátek klíčovým faktorem ovlivňujícím úspěšnost terapie. Lze k němu přistoupiti díky tomu, že drtivá většina praktiků a personálu jejich ordinací už je očkovaná, a také proto, že i podstatná část populace byla očkována nebo onemocnění prodělala.

Pro pacienty s podezřením na COVID-19 však bude i nadále platit zvláštní režim, náročný na organizaci pacientů v ordinacích. Bude stále platit systém objednávání lidí s podezřením na nákazu na konkrétní hodinu. Další postup bude záviset například na tom, zda patří do rizikové skupiny (vyšší věk, onkologická léčba, obezita, cukrovka, vysoký krevní tlak, plicní onemocnění či další chronické choroby).

Vzdáleně (distančně) bude možno podle nového doporučeného postupu poskytovat péči u nerizikových pacientů s lehkým průběhem onemocnění, především při následném sledování vývoje nemoci s vědomím toho, že u některých pacientů s mírnými potížemi může dojít přibližně po týdnu k prudkému zhoršení. Praktičtí lékaři na podzim by měli naočkovat více než milion lidí na chřipku, dále očkovat ty, kdo se doposud nenaočkovali proti koronaviru a podat třetí dávku vakcín očkovaným proti koronaviru.

Komplikací pro praktiky byl ještě donedávna nejasný mechanismus distribuce vakcín Pfizer/Biontech. Velká balení vakcín nelze včas využít. Nyní je už jisté, že vakcíny Pfizer/Biontech bude možné do ordinací praktických lékařů objednávat od minimálního počtu třiceti dávek, tedy pěti lahviček, s čímž se již dá běžně pracovat. Předpokládaný počátek distribuce je ve druhé polovině října 2021, až bude dokončeno výběrové řízení na distributora. O tom, jak bude vypadat očkování proti koronaviru u dětí, budou na kongresu řešit také dětští praktičtí lékaři, kteří v tuto chvíli aplikují vakcínu Moderna.

Úvodní blok kongresu s názvem Primární péče v době COVIDu-19 – a jak dál?, představí experti z řad plicních lékařů, kardiologů či diabetologů. COVID-19 pronikl i do bloku Duše v době COVID-19 aneb staráte se o své duševní zdraví? Přednášet na téma vlivu epidemie na psychické zdraví jak pacientů, tak lékařů budou odborníci psychologie a psychiatrie. Institut komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK zde představí rozsáhlou sociologickou analýzu profesních postojů nazvanou Praktičtí lékaři ve stínu epidemie.

Účastníci kongresu si mohou po celé dva dny vyzkoušet řadu věcí na místě na workshopech zaměřených například na měření EKG, odvykání kouření, novinky v akutní péči u dětí či na péči o obézní děti. Dle TZ

www.mavepr.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová