Medicína

Jednodenní chirurgie v České republice


Kategorie: Aktuality 
16.září 2021

Operace kýl, křečových žil či postižení menisku dříve vyžadovaly spoustu času a plánování, dnes je lze provádět v režimu takzvané jednodenní chirurgie. Jedná se o moderní postup léčby, který se provádí minimálně invazivním způsobem.  Oproti klasickým metodám nevyžaduje dlouhodobou hospitalizaci. Jednodenní chirurgie přináší celou řadu výhod a v medicíně se o ní hovoří jako o celosvětovém trendu. Provádí se již na mnohých chirurgických pracovištích.

 V rámci jednodenní chirurgie lze řešit celé spektrum potíží vyžadujících jednodušší chirurgický zákrok. Provádí se již celá řada běžných gynekologických, urologických, očních, cévních či ortopedických operací, které alespoň jednou v životě podstoupí skoro každý. Pacienti jsou hned po výkonu krátkodobě umístěni na lůžko. Podle typu zákroku a na základě zdravotního stavu jsou obvykle propuštěni domů ještě týž den. Následná pooperační péče probíhá již zcela ambulantně, a to až do ukončení léčby. Pro pacienty českých pojišťoven je tento typ operačního výkonu pojišťovnou plně hrazen.

Mezi nejžádanější operace na klinice EUC patří artroskopie kolenního kloubu a operace vbočených palců nohou moderními technikami. Postupně stoupá i počet pacientů, kteří přicházejí k operaci křečových žil, k operaci všech typů kýl, ošetření hemoroidů a k zákrokům z oblasti estetické medicíny. Možnost využití jednodenní chirurgie oceňují i rodiče pacientů oddělení dětské chirurgie, vzhledem k tomu, že hospitalizace je pro děti často větším stresem než samotný operační zákrok.

Miniinvazivní – laparoskopické břišní operace jsou pro pacienta šetrnější a zůstávají po nich jen drobné jizvy, doba strávená v nemocnici je díky tomu také výrazně kratší. Navíc, rekonvalescence v domácím prostředí a s blízkými má pozitivní vliv na psychický stav pacienta, což napomáhá rychlejšímu zotavení. 

V trendu zvyšujícího se počtu jednodenních operací existují výhody jak pro pacienta, tak i pro zdravotnické zařízení. Tím, že je pacient schopen opustit kliniku téměř hned po zákroku, snižuje se riziko nemocničních nákaz a zkracuje se doba jeho pracovní neschopnosti. Jednodenní hospitalizaci podporují i zdravotní pojišťovny, neboť jde o péči v mnoha případech finančně méně nákladnou.

MUDr. Jiří Madar, ortoped a výkonný ředitel zdravotnické skupiny EUC však upozorňuje, že ve srovnání s ostatními vyspělými evropskými státy je metoda v České republice pořád málo využívána. V severských zemích se podíl operací v tomto režimu pohybuje okolo 45 % v Čechách je to pouze 5 %.

V současné době zdravotnická skupina EUC provozuje čtyři pracoviště jednodenní chirurgie, a to v Praze, Kladně, Zlíně a Ústí nad Labem. Objednat se na plánovanou operaci je nově možné i přes internet, prostřednictvím webových stránek EUC na: https://euc.cz/operacni-pece/. Pacienti zde najdou všechny potřebné informace o zákroku a zároveň i o pracovišti, které jej provádí. Objednání je možné vyřídit i bez předchozího doporučení praktického lékaře. Dle TZ

 www.euc.cz                                                   

 

Autor: MUDr. Olga Wildová