Medicína

Výskyt bolestí hlavy narůstá


Kategorie: Aktuality Bolesti hlavy 
10.září 2021

Bolest hlavy se ve srovnání s obdobím před pandemií u populace výrazně zvýšila. Lidé zažívají více migrén, tenzních bolestí hlavy i těch spojených s koronavirem. Viní se především stres, až o 60 % více času stráveného u obrazovky, nedostatek pohybu, změny denního režimu, nepříznivé podmínky při práci z domova, ale i vynechání návštěv lékaře. Dle studie publikované v The Journal of Headache and Pain se frekvence záchvatů migrény u respondentů zvýšila až o 59 %. (Studie byla realizována online v roce 2020. Počet respondentů s migrénou byl 1018.) Těžší průběh migrén uvádí dokonce 6 z 10 účastníků studie.

 

Čas strávený u obrazovek počítače, telefonu nebo televize se zvýšil až o 60 %, což znamená, že průměrný člověk bývá vystaven modrému záření z monitorů až 13 hodin denně. Tato situace může narušovat biologický rytmus a vést k poruchám spánku. (Dle organizace American Migraine Foundation je navíc až 90 % migreniků oproti běžné populaci na světlo citlivější.)

Spouštěčů bolestí hlavy a migrény je v rychle měnící se situaci mnoho. (Home office, není ideální prostředí na práci, špatná židle, žádné přestávky od práce, dlouhodobé sledování obrazovek, minimum přirozeného denního pohybu). Tím spíše by měla být péče o tyto pacienty intenzivnější. Postarat se o ně může praktik, neurolog nebo specializované centrum dle závažnosti obtíží. „Využít mohou nově v současné době i online konzultace,“ upozorňuje MUDr. Ingrid Niedermayerová, neuroložka ze specializovaného centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy

Nyní pro lidi s bolestmi hlavy a migrénou je dostupná poradna Linka o migréně (www.linkaomigrene.cz). Lékaři zdarma poradí a zodpoví dotazy pacienta do 48 hodin, případně doporučí osobní návštěvu odborníka nebo specializovaného centra v blízkosti bydliště.  

Rozdíly mezi bolestmi hlavy mohou být špatně rozpoznatelné. Aktuálně lidé trpí nejčastěji migrénou, tenzními bolestmi hlavy nebo s těmi, které jsou spojené s koronavirem.Tenzní bolesti hlavy se projevují tupým tlakem na obou stranách hlavy, jsou spíše nižší intenzity a často je vyřeší volně prodejné léky. U migrény je to jednostranná pulzující bolest středně silné až silné intenzity a je doprovázena citlivostí na světlo, zvuky, nevolností či zvracením. Oba tyto typy bolestí hlavy mohou podmíněny vlivem okolí nebo změnou v denním režimu.

Bolest hlavy v průběhu nemoci COVID-19 se může zpočátku zdát jako nástup migrény. Pacient běžně cítí pulzující až svíravou bolest se střední až silnou intenzitou. Při fyzické aktivitě nebo pohybu se bolest zhoršuje stejně jako u migrény. Doprovodnými příznaky jsou především ztráta čichu, chuti, slabost a bolest svalů a kloubů. Tyto projevy mohou být často zaměnitelné za jiné nemoci, proto je potřeba stav konzultovat s lékaři. Více na www.omigrene.cz.

 

Dle TZ

 

www.havaspr.com

Autor: MUDr. Olga Wildová