Medicína

Onemocnění COVID-19 může vést k poškození ledvin


Kategorie: Nemoci a jejich příznaky Projevy chřipky Aktuality 
07.září 2021

Z klinických studií vyplývá, že onemocnění COVID-19 má u většiny pacientů mírný průběh, přibližně u 5 % případů je však průběh závažný s obrazem akutního respiračního selhání, septického šoku a multiorgánového selhání. Poškození ledvin u pacientů s těžkým průběhem onemocnění COVID-19 je poměrně časté, s projevy od mírné proteinurie (přítomnosti bílkoviny v moči) až po akutní selhání ledvin. Ze zkušeností z Evropy a USA více jak 40 % pacientů, kteří jsou hospitalizováni na jednotkách intenzivní péče, má abnormální laboratorní parametry reflektující ledvinné funkce. Akutní selhání ledvin se vyskytuje u 20–40 % kriticky nemocných pacientů, 20 % vyžaduje náhradu jejich funkce dialýzou. Je známo, že poškození ledvin u pacientů s takto těžkým průběhem onemocnění COVID-19 je negativním prognostickým ukazatelem.

V riziku závažného průběhu onemocnění COVID-19 jsou zejména pacienti vyššího věku, obézní, s preexistujícím chronickým onemocněním jako hypertenze (vysoký krevní tlak), diabetes (cukrovka), srdečně-cévní onemocnění, onemocnění plic či ledvin, a pacienti s oslabenou imunitou, např. onkologičtí pacienti či pacienti po transplantaci.

Ledviny jsou poškozeny až u 6,7 % pacientů s COVID-19, avšak udává se rozmezí 0,5–45 %. U této skupiny pacientů dochází až ve 30 % k úplnému selhání ledvin, které vyžaduje dočasnou náhradu jejich funkce dialýzou. U pacientů s nutností umělé plicní ventilace je potřeba dialýzy až u 90 %.

Při infekci COVID-19 je příčina postižení ledvin multifaktoriální. Vzniká v důsledku přímého poškození ledvinných buněk virem, anebo nepřímo v důsledku těžkého průběhu onemocnění. Především u pacientů s potřebou umělé plicní ventilace. K přímému poškození ledvin dochází díky přítomnosti receptorů na ledvinných buňkách, na které se virus dokáže navázat, tím je napadnout, uvnitř nich se množit a následně napadené buňky poškodit či usmrtit. Podobné receptory se nacházejí i na buňkách srdce a plic, u nichž dochází k jejich poškození podobným mechanismem.

Dalším mechanismem poškození ledvin při infekci COVID-19 je dysregulace imunitní odpovědi probíhající pod obrazem tzv. cytokinové bouře. Jedná se o extrémní, neadekvátní odpověď organismu na přítomnou infekci, jež ve snaze eliminovat zodpovědný patogen vede k poškození i vlastních tkání. Mezi další faktory vedoucí k poškození ledvin u nemocných s COVID-19 je infekcí indukovaný tzv. hyperkoagulační stav. Pacienti jsou náchylní k tvorbě krevních sraženin, které mohou ucpávat jakékoli cévy, včetně drobných cév ledvin, a tak mohou vést jednak k poruše jejich funkce, jednak k prohloubení nedostatku kyslíku v buňkách v důsledku zápalu plic (pneumonie), který se vyskytuje u závažných forem infekce COVID-19.

Ledviny jsou filtrem pro naše tělo, jsou zodpovědné za odstraňování toxinů a přebytečných tekutin prostřednictvím moči. Za situace selhávání funkce poškozených ledvin dochází ke hromadění toxinů a tekutin, což negativně ovlivňuje další orgány. Toto v rámci multiorgánového selhání může končit i úmrtím pacienta. Současné studie také potvrzují, že u části pacientů s akutním poškozením ledvin při infekci COVID-19 nedojde k úplné obnově funkce ledvin. Proto je velice důležité, aby tito pacienti byli sledováni nefrologem alespoň po dobu dvou nebo tří měsíců po propuštění z nemocnice. V případě známek chronického poškození ledvin by měli zůstat v péči nefrologa trvale. Naštěstí trvalé poškození ledvin v důsledku onemocnění COVID-19 je poměrně vzácné.

Poškození ledvin, zejména v raných stádiích, probíhá často skrytě, bez specifických příznaků jako je např. bolest. Pokud pacienti nedocházejí na pravidelné kontroly k praktickému lékaři či specialistovi, může se onemocnění ledvin diagnostikovat až v pokročilé fázi onemocnění či dokonce ve fázi, kdy je nutné bezprostřední zahájení dialýzy. Proto bude veřejnosti k dispozici bezplatné testovací místo IKEM ve dnech 16. a 17. září 2021 v prostranství před obchodním centrem Arkády Pankrác v Praze. Na místě bude také možné získat bližší informace o transplantacích od živých dárců.
Akce je součástí projektu Zdravé ledviny. Dle TZ

www.addicts.cz

www.ikem.cz

 

 

 


 

Autor: MUDr. Olga Wildová