Medicína

Projekt Zdravé ledviny - bezplatné testování ledvin


Kategorie: Nemoci a jejich příznaky Aktuality 
07.září 2021

Lidé vynechávají preventivní prohlídky u praktického lékaře z mnoha důvodů – nemají zdravotní obtíže, z časových důvodů, v poslední době i kvůli obavám z nákazy koronavirem ve zdravotnickém zařízení. „Součástí preventivních prohlídek je ale i vyšetření stavu zdraví ledvin. Vyšetření krevního tlaku, laboratorní rozbor moči a případně krve, může odhalit abnormální hodnoty signalizující ledvinné onemocnění,“ vysvětluje na úvod MUDr. Silvie Rajnochová Bloudíčková, Ph.D., vedoucí Nefrologické a Transplantační ambulance IKEM.

Proto bude veřejnosti k dispozici bezplatné testovací místo IKEM ve dnech 16. a 17. září 2021 v prostranství před obchodním centrem Arkády Pankrác v Praze. Není potřeba s sebou nic nosit, pro laboratorní vyšetření poslouží kapka krve získaná drobným píchnutím do prstu. „Rád bych pozval každého, kdo chce vědět o zdraví svých ledvin, nebo jen bude mít cestu kolem,“ vzkazuje prof. MUDr. Ondřej Viklický, CSc., přednosta Transplantcentra a Kliniky nefrologie a vedoucí Transplantační laboratoře IKEM. Akce je součástí projektu Zdravé ledviny,  který se věnuje dlouhodobému vzdělávání veřejnosti o prevenci.

V mnoha případech je onemocnění ledvin zachyceno až v pokročilých stádiích, vedoucích k nutnosti dialýzy a transplantace. Nemocné ledviny často nevykazují příznaky (symptomy), které by pacienty dovedly k lékaři. Většinou jsou to i důsledky civilizačních onemocnění – až ve dvou třetinách případů (vysoký krevní tlak (hypertenze) a diabetes (cukrovka). Onemocnění ledvin může způsobit nezdravý životní styl, obezita, kouření, onemocnění srdce a cév, opakované a nedostatečně léčené infekce močového ústrojí i nadužívání léků jako jsou antibiotika a volně prodejné přípravky pro tišení bolesti.

Méně časté rizikové faktory, ale nebezpečné vzhledem k rychlému průběhu, představují epizody akutního poškození ledvin. K tomu může dojít vlivem otrav toxickými látkami, jako jsou některé léky, chemické látky a jedy, šokové stavy a infekce, včetně těžkého průběhu nemoci COVID-19. Tyto situace mohou naneštěstí potkat i aktivní jedince, kteří dbají na zdravý styl života.

V neposlední řadě může ke chronickému onemocnění ledvin a selhání jejich funkce dojít také vinou dědičných onemocnění. Polycystická onemocnění jsou dědičná a projevují se tvorbou cyst v ledvinné tkáni. Jejich počet se časem zvyšuje, postupně nahrazují zdravou ledvinnou tkáň a tím poškozují funkci ledvin.

Řešením závažného poškození ledvin je transplantace. V ČR bylo v roce 2020 provedeno 443 transplantací ledvin. Pouze u 6 % případů (28 pacientů) bylo možné transplantovat ledvinu od žijícího dárce. Může za to nízká informovanost o této možnosti a kvalitě života dárce po odběru orgánu. „Ledviny darované od žijícího dárce fungují déle, protože jsou kvalitnější než ledviny odebrané od zemřelého dárce. Přesto je častější scénář využití ledviny od zemřelého dárce. Z celkového počtu 272 transplantací, které jsme v IKEM provedli v roce 2020, byla ledvina od žijícího dárce transplantována pouze 25 pacientům. Je tedy skvělé, když se mezi blízkými pacienta, který potřebuje transplantaci, najde vhodný dárce, a rozhodne se pro tento dar života,“ vysvětluje prof. MUDr. Ondřej Viklický.

Hlavní prevencí onemocnění ledvin je zdravý životní styl. Aby však bylo možné snížit riziko selhání ledvin v důsledku genetické dispozice, prodělané infekce či již existujícího chronického onemocnění, je nutné laboratorní vyšetření. Základní vyšetření krve a moči není nijak časově náročné a může i zachránit život. Prohlídku, jejíž součástí je orientační vyšetření moči, hradí pojišťovna každé dva roky. U pacientů s diabetem, hypertenzí či kardiovaskulárními komplikacemi je rozšířena o laboratorní vyšetření sérového kreatininu a odhad glomerulární filtrace (eGFR) ve čtyřletých intervalech od 50. roku věku. Smyslem těchto opatření je včasný záchyt ledvinných onemocnění a předání pacientů do specializovaných nefrologických pracovišť s cílem zpomalit progresi těchto onemocnění, a především snížit nutnost zahájení dialyzační léčby.

Léčba chronického onemocnění ledvin závisí na jeho příčině i míře poškození ledvin a specifická terapie patří do rukou specialisty – nefrologa. Některá onemocnění nelze zcela vyléčit, je možné pouze zastavit a kontrolovat jejich aktivitu, např. u systémových chorob či glomerulonefritid (postižení ledvinných klubíček – glomerulů). Proto jsou důležité pravidelné kontroly u lékaře i po ukončení terapie. Zásadní pro osud pacienta je co nejdříve stanovit správnou diagnózu a zahájit odpovídající léčbu. Pokud dojde k nezvratnému selhání ledvin, je pacient odkázaný na dialýzu či transplantaci, proto je důležité nepodceňovat prevenci a varovné příznaky. Komplexní informace o prevenci a moderních možnostech léčby na www.zdraveledviny.cz. Dle TZ

www.addicts.cz

www.ikem.cz

www.chiesi.com

www.medibay.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová