Medicína

Proč odborníci doporučují vitamín D i v létě


Kategorie: Aktuality 
26.červenec 2021

Sluneční paprsky letního období dopadající na naši kůži pomáhají s tvorbou vitamínu D. Tento „sluneční vitamín“ se podílí na absorpci vápníku a fosforu ze střeva a tím zajišťuje jejich optimální množství v krvi. Pomáhá s mineralizaci kostí a zubů a celkově podporuje imunitu. Proto je důležité zejména u dětí a těhotných a kojících žen hlídat jeho množství. Další rizikovou skupinou jsou lidé konzumující rostlinnou stravu, ve které není dostatečné množství vitamínu D. Také s vyšším věkem klesá schopnost těla tvořit tento vitamín, proto by jeho množství měli mít pod kontrolou také senioři.

Při použití opalovacího krému výrazně klesá účinek vzniku vitamínu D. Také lidé s nadváhou by měli zvýšit hladinu jeho příjmu. Sluneční paprsky letního období dopadající na naši kůži pomáhají s tvorbou vitamínu D, ale ve slunečním období tělo samovolně nevyprodukuje dostatečné množství vitamínu D. „Proto je důležité doplňovat zásobu vitamínu D každý den i v létě,“ jak upozorňuje doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA, KARIM 2. LF UK a FN Motol.

Kolem vitaminu D zůstávají určité nejasnosti. Vitamín D3 hraje naprosto zásadní a nezastupitelnou roli v metabolismu. Byla prokázána jeho pozitivní úloha v našem imunitním systému. Vitamin D3 je živočišného původu, jehož přírodními zdroji je především mléko a mléčné výrobky, vaječný žloutek a ryby. Jeho množství v těchto potravinách je však velmi malé. Forma potravinového doplňku se často nabízí jako ideální řešení, které dodá denní dávku potřebné pro tělo.

V létě v době mezi 10:00–16:00 hod. si tělo dokáže za 15–20 minut strávených na slunci v plavkách vyrobit denní dávku vitamínu D. Ovšem záleží na kvalitě UVB záření – ročním období, zeměpisné šířce, znečištění vzduchu, používání opalovacích krémů a oblečení. Pokud totiž se tělo namaže opalovacím krémem s ochranným faktorem 15+, efekt vzniku vitamínu D v těle klesá o 95 %.  Přitom lidé s tmavou pletí potřebují k vytvoření adekvátního množství vitamínu D3 delší expozici slunečního svitu. Rovněž bylo zjištěno, že na každých deset kilogramů nadváhy je potřeba navýšit denní příjem vitamínu D o dalších 17 % (tukové buňky totiž absorbují UVB záření).

Z uvedených důvodů je užívání potravinových doplňků nejsnazší forma udržení pravidelného příjmu vitamínu D. Je potřeba jej doplňovat každý den, a to i v létě. Má totiž pozitivní vliv na náš imunitní systém, který bychom měli co nejvíce připravit na podzimní období. Dle TZ

www.bisonrose.cz

www.naturamed.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová