Medicína

Velikáni českých dějin na dětské pohotovosti v Motole


Kategorie: Aktuality 
20.květen 2021

Pobyt v nemocnici nebývá zvlášť pro malé pacienty zrovna vítanou zkušeností. Zpříjemnit jim jej už několik let pomáhá Nadační fond Zdeňky Žádníkové, mezi jehož hlavní projekty patří výmalby nemocnic, dětských domovů, ale i domovů pro seniory a dalších zdravotnických či sociálních zařízení. Veselé nástěnné malby pomáhají pacientům lépe se vyrovnat s nemocničním prostředím a výrazně pozitivně ovlivňují jejich psychiku.

Aktuálně se obrázky výtvarníka Libora Škrlíka objevily v čekárně dětské pohotovosti FN Motol. Na malé pacienty tam z malovaných oken dohlížejí osobnosti české minulosti, jako třeba Jan Žižka, Rudolf II. nebo Jan Amos Komenský. Částku 300 000 Kč na výmalbu věnovala značka Astoreo.cz – pro váš pohodový domov, kterou provozuje společnost PackWay, s. r. o.

Okolní prostředí působí na každého z nás. Obzvláště pak takové, v němž pobýváme dlouhodoběji. U nemocnic a jiných zdravotnických zařízení může prostředí hrát významnou roli přímo při léčbě pacientů, zejména těch dětských. I proto Nadační fond Zdeňky Žádníkové již 13 let výtvarně proměňuje prostředí v zařízeních, jako jsou nemocnice, dětské domovy, domovy pro seniory, léčebny a další, nástěnnými tematickými malbami s originálními obrázky.

Mezi aktuálně dokončené projekty fondu patří další etapa výzdoby FN Motol, konkrétně výzdoba druhé poloviny spojovací chodby, která zároveň slouží jako čekárna dětské pohotovosti. Projekt vznikl za podpory e-shopu Astoreo.cz. Symbolické předání šeku na danou částku do rukou zakladatelky fondu herečky Zdeňky Žádníkové proběhlo 19. května 2021 ve 13:30.  Mateřská společnost PackWay, s. r. o., podporuje Nadační fond Zdeňky Žádníkové již od jeho vzniku.

Osobnosti z naší historie výtvarník namaloval na takzvaná falešná okna vyrobená z dřevovláknitých MDF desek a stěnu kolem oken vyzdobil malbou v podobě kamenné zdi, do níž jsou vepsány zajímavosti pojící se s jednotlivými protagonisty. Celkem šest oken je rozmístěno na ploše asi 30 metrů čtverečních. Celá instalace se může snadno omývat i dezinfikovat. Na podlaze je třímetrový skákací Golem. Dle TZ

www.lesensky.cz

www.astoreo.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová