Medicína

Onkologicky nemocní v době pandemie


Kategorie: Aktuality Rakovina 
07.květen 2021

Každý vnímá složitost současné situace ve společnosti. Onkologická onemocnění mohou být obzvláště těžká a v současnosti také zvláště složitá..  Otázkou je, zda se tyto dvě situace a jejich dopady do života lidí sčítají, anebo se jejich součet vyruší.

„Zvyšují se čísla psychických obtíží u všech, což ukazuje na míru zátěže, kterou si lidé procházejí. U onkologicky nemocných i jejich blízkých je tento trend zvláště patrný,“ upozorňuje psycholožka spolku Amelie, který nabízí psychosociální pomoc a dlouhodobě monitoruje situaci onkologicky nemocných a jejich blízkých v ČR. Sociální pracovnice tuto zkušenost potvrzuje: „…vidíme dvojnásobnou psychickou zátěž – ze samotné nemoci a k tomu reálné ohrožení zhoršené imunity a mediální masáž v souvislosti s COVIDem-19. Díky tomu se zvyšuje sociální izolace – lidé omezují styky s blízkými, žel i s odborníky, a tak nevyužívají jak běžných, tak profesionálních opor, které jim umožňují zátěž nemoci zvládat lépe. Přidružuje se opomíjení návštěv ordinací, kdy lidé nechodí na preventivní prohlídky, ani k lékaři při obtížích.  Odkládá se vyšetření i odkladné zákroky, což např. v oblasti rekonstrukcí prsu má další vliv na psychickou zátěž u pacientek.“ Psychická zátěž se v tuto chvíli systémově v podstatě neřeší, na to nejsou kapacity Komplexních onkologických center. Kapacity psychologů jsou přeplněné.

V sociální oblasti je patrný trend odkládání řešení problémů, velká pasivita a akceptace všeho v oblasti komunikace s úřady. To vede k pocitům bezmoci i finančním obtížím větší skupiny lidí. Přitom nejde jen o vydaná rozhodnutí, se kterým lidé nesouhlasí a neodvolají se, ale např. i o opožděné výplaty dávek a následné dopady v podobě opožděných plateb a sankcí z toho vyplývajících, jak upozorňuje sociální pracovnice. Je viditelná absence řešení léčby, absence rehabilitace, což může vést ke zbytečně velkým nežádoucím dopadům onkologické léčby.

Negativních vlivů a vzrůstajících ohrožení je při souběhu rakoviny a koronavirových opatření mnoho. Ale jsou též pozitiva. Ta jsou např. v lepším plánování na onkologických pracovištích. Mnoho se řeší telefonicky, snížila se nutnost pobytu v čekárnách v důsledku plánování času. Rozvíjí se on-line komunikace, konzultace s psychologem po telefonu nebo video hovor.

Výhodou jsou online podání žádostí a skupinová setkávání, což je pro část lidí velkým přínosem. Paradoxně plošné omezení kontaktů a uzavření mnoha aktivit je v určitém smyslu pro onkologicky nemocné pozitivní, protože to, co bylo zdrojem velké izolace a frustrace, nyní má celá společnost. V tomto se situace srovnala, a tak přináší pro pacienty i určité ulehčení a pocit „normality“.

Jako pozitivní je vnímán rozvoj telemedicíny a e-health, zvětšila se „radost z běžných maličkostí, které dříve byly pokládány za samozřejmé.“ Současná situace ukazuje také na nezastupitelnost komplexní péče o člověka – o jeho fyzické zdraví, o psychiku, sociální oporu a případně spiritualitu. Nezbytný zůstává sociální kontakt. Dle TZ

www.amelie-zs.cz

https://link.springer.com/article/10.1007/s00520-021-06101-3

https://www.linkos.cz/pacient-a-rodina/pomoc-v-nemoci/covid-19/

https://www.amelie-zs.cz/zivot-jde-dal/

 

Autor: MUDr. Olga Wildová