Medicína

Operace žil se odkládají


Kategorie: Aktuality 
04.květen 2021

K chirurgickým zákrokům se lékaři uchylují, když už není jiná cesta. Mnoho drobných operací, jako třeba operace křečových žil, se ale dnes odkládá na neurčito. Léčba jakékoliv nemoci má význam, jen pokud se podstupuje konstantně. A když už zákrok je odložen,o dalším postupu je nutno se poradit s lékařem.

 

Konzultace s odborníkem v případě chronického žilní onemocnění je nutná pro předpis  venofarmak, léků na posílení žilních stěn. Včasná a dlouhodobá farmakoterapie je nezbytná, aby se předešlo dalšímu zhoršování projevů. Mnoho zákroků pojišťovna totiž nehradí, a je docela dobře možné, že ve finále bude nutno použít nákladnější a složitější metodu odstranění varixů. Zanedbání léčby by mohlo zhoršit stávající žilní problémy.

Nízké nebo naopak vysoké teploty vzduchu mohou některé obtíže zdůraznit nebo potlačit. Je například zcela přirozené, že v létě lidem více natékají nohy a trápí je křečové žíly než v zimě. Čím více bude teplo, tím více se příznaky opět projeví. Mohou se velmi rychle zhoršovat, někdy až do fáze, kdy už bude nutno akutně uvažovat o zákroku. Důvod, proč je nutno být v kontaktu s praktickým lékařem a nespoléhat se jen na volně dostupné přípravky z lékárny. Mají většinou podpůrný, nikoliv však léčebný charakter. Zákroky v nemocnicích mohou být sice odložené, ordinace lékařů jsou ale stále otevřené.

Základem efektivní léčby je celoroční užívání vhodných léků, ale medikamenty nezabrání  zhoršování projevů a případné následné operace. Je nutno vždy změnit i způsob života. Mimo rizikových faktorů (dědičná vrozená dispozice, těhotenství, nadváha, dlouhodobé stání či sezení) se dá snížit riziko změnou pohybového režimu (v případě nadváhy nebo obezity snížit tělesnou hmotnost).

Žilní onemocnění je celoživotní a zhoršuje se s věkem. Pokud přijde pacient včas, může spolupracovat na tom, aby se průběh zpomalil a příznaky se zmírnily. V případě, že diagnóza následuje několik měsíců až let po prvních příznacích, přechodné otoky a metličky se mohou změnit ve varixy (křečové žíly), posléze trvalé otoky a následně trofické kožní změny podmíněné špatnou cirkulací. Konečně posledním stadiem onemocnění je bércový vřed.   Více na: www.zilniporadna.cz  nebo bezplatná mobilní aplikace „Bolí vás nohy?“  Dle TZ

 

www.focus-age.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová