Medicína

XIII. mezinárodní konference o poruchách příjmu stravy


Kategorie: Výživa a strava dětí Aktuality 
13.duben 2021

Poruchy příjmu potravy postihují až 70 milionů lidí v celém světě a mají nejvyšší úmrtnost ze všech duševních onemocnění. Jaký vliv na péči o tyto pacienty má pandemie a karanténní opatření a na další otázky spojené s touto poruchou z oblasti prevence i klinické praxe odpoví ve svých přednáškách odborníci nejen z České republiky, ale i zahraničí na XIII. mezinárodní interdisciplinární konferenci o poruchách příjmu potravy a obezitě, kterou pořádá Psychiatrická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice, Sekce pro poruchy příjmu potravy Psychiatrické společnosti ČLS JEP a E-clinic  15.-17. dubna 2021 na Psychiatrické klinice 1, LF UK a VFN Ke Karlovu 11, Praha 2. Konference proběhne online (www.ecinstitut.cz/konference, e-mail: konference@ecinstitut.cz)

„O zkušenostech s pandemickou situací v klinické praxi bude na konferenci několik přednášek, s tímto tématem se ale pojí další aktuální témata, jako je dostupnost odborné péče, definice minimálních standard péče, další vzdělávání odborníků multidisciplinárních týmů, vliv excesivního cvičení na průběh onemocnění a další,“ naznačuje rozsah problematiky předsedkyně konference prof. MUDr. Hana Papežová, CSc., z Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN, která je rovněž předsedkyní Sekce pro poruchy příjmu potravy Psychiatrické společnosti ČLS JEP.

Klinická psycholožka působící na nizozemské Radboud University Nijmegen a Artic University Tromsø Dr. Karin Van Doesum představí metodiku ChildTalks+ zaměřenou na podporu dětí z rodin zasažených duševním onemocnění rodičů. Metodika byla vyvinuta v roce 2008 v Holandsku a byla již testována a zavedena v Portugalsku a Norsku. Karin Van Doesum, která se na vývoji metodiky podílela, nabídne výcvik v rámci grantové podpory i v České republice (podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska z Fondů EHP) za spolupráce 1. LF UK, E-clinic a Arctic University Tromsø. Zájem o tuto problematiku je dán nárůstem poruch příjmu potravy u dětí a adolescentů v rodinách, kde už se onemocnění vyskytuje v druhé i třetí generaci.

Třídenní konference bude rozdělena do několika sekcí: Děti a adolescenti; Terapie: somatická komorbidní onemocnění a mikrobiom; Interdisciplinární spolupráce a sport. Mezioborově budou pojaty i zahajovací přednášky zahraničních odborníků.
Jeden z příspěvků zařazených do bloku Interdisciplinární spolupráce a sport, se bude věnovat například tématu Bigorexie známé také jako Adonisův komplex. Onemocnění je zařazeno do psychiatrické klasifikace jako svalová dysmorfofobie, ale pro své příznaky je nazýváno anorexií na ruby, protože je u mužů rovněž spojeno s ideálem krásy (výrazné svaly s minimem tuků) a je podobně ukrýváno jako anorektické obtíže s pocity studu i následnou izolací. Pacienti často odmítají odbornou pomoc i při závažných tělesných i psychických následcích, proto statistické údaje o onemocnění v ČR nejsou. Z klinické praxe se s problémem setkávají především fyzioterapeuti a sportovní lékaři.

Řada příspěvků se bude věnovat problematice sociálních sítí v souvislosti s poruchami příjmu potravy, komorbidním onemocněním, terapeutickým a preventivním programům. Kromě přednášek proběhnou v rámci konference také workshopy zaměřené na klinickou praxi a prevenci. V sobotu 16. 4. 2021 je na programu workshop pro veřejnost s volným přístupem se zaměřením na poruchy příjmu potravy v souvislosti se sportem, jehož hostem bude olympijská reprezentantka Gabriela Soukalová.

Konference se bude konat online. Registrování účastníci obdrží před konáním konference link. Více informací včetně kompletního programu na stránkách http://konference.ecinstitut.cz
Registrace: http://konference.ecinstitut.cz/konference/prihlaska-ucastnika  Zájemci z řád novinářů mohou zažádat o volný vstup na konferenci na adrese konference@ecinstitut.cz, odkud posléze obdrží link na konferenci.

E-clinic - Institut pro studium, prevenci a léčbu poruch příjmu potravy a komorbidních poruch, z.ú., je nezisková organizace, která má více než dvacetileté zkušenosti s léčbou a prevencí poruch příjmu potravy a dalších duševních onemocnění (jako je ADHD v dospělosti). Cílem instituce je vyvíjet snadno dostupné „evidence-based“ služby zaměřené na podporu duševního zdraví, přispívat k včasnému nalezení adekvátní pomoci pro lidi, kteří duševním onemocněním trpí, a k destigmatizaci duševních onemocnění a jejich léčby. Dle TZ

www.lf1.cuni.cz

 

 

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová