Aktuality

Testování na COVID-19 za pomocí detekčních psů


Kategorie: Aktuality Terapie a prevence chřipky 
11.duben 2021

Tým kynologů Search and Rescue Czech Republic (SAR CZ), který jako jediný v České republice provádí studii detekce nemoci COVID-19 s použitím psů, se posunul do další fáze. Novou metodu testování koronaviru již zdokonalil natolik, aby splnil podmínky Ministerstva zdravotnictví České republiky a požádal o udělení výjimky pro tento způsob testování. V případě udělení povolení bude možné pomocí speciálně cvičených psů testovat například ve školách, zdravotních a pečovatelských zařízeních nebo zaměstnance ve firmách, prostě všude tam, kde je nutné se testovat. Testování je neinvazivní, pohodlné, levné a vysoce spolehlivé. Psi dokáží detekovat přítomnost viru u člověka s přesností 95 %

Testovací metoda týmu SAR CZ je založena na využití speciálně vycvičených psů, kteří dokáží detekovat změnu pachové signatury u člověka pozitivního na nemoc COVID-19. Odběr je velice jednoduchý a testovaný jedinec během něj není žádným způsobem omezen. Tým SAR CZ se jako jediný v České republice věnuje nejen testování, ale i výzkumu využití detekčních psů. Projekt z neziskové organizace Search and Rescue Czech Republic splnil podmínky Ministerstva zdravotnictví České republiky. V současnosti je dána žádost o oficiální využívání metody.

Využití detekčních psů k testování se jeví jako vhodná alternativa k běžně používaným diagnostickým testům. Z provozního hlediska jsou tito psi špičkovým biologickým detektorem, který nabízí vysoce citlivý senzorický systém v reálném čase. To vše bez nutnosti shromažďovat, zpracovávat nebo analyzovat vzorky. Testování je navíc i méně finančně náročné. Cena jedné odběrové sady je 50 korun a další náklady jsou značně variabilní. Pokud by se tímto způsobem rozhodla testovat státní instituce, například Policie České republiky, může využít stávající kapacity a testovat tisíce vzorků s minimálními náklady. Psi také dokáží otestovat velké množství vzorků. Přesný počet poté záleží na kapacitě personálu, který s odběrem a testováním pomáhá.

V oficiální schválení tohoto způsobu testování věří i partneři týmu SAR CZ. Ve  společnosti plánují testovat zaměstnance za pomoci speciálně vycvičených psů již v dubnu 2021, samozřejmě stále v kombinaci s antigenními testy. Jakmile však bude testování pomocí psů oficiálně schváleno, bude zavedeno ve společnosti VAFO.

Členové týmu SAR CZ budou v následujícím období pokračovat ve své studii využití detekčních psů pro boj s nemocí COVID-19. Aktuálně pracují na metodě detekce viru přímo z pacienta, bez použití odběrového vzorku. Dle TZ

www.sinuhet-pr.cu

www.vafo.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová