Aktuality

Světový den zdraví 7. duben


Kategorie: Aktuality 
07.duben 2021

Podle statistik prevenci zanedbávají až tři čtvrtiny dospělých Čechů. Ministerstvo zdravotnictví proto dokonce zvažuje, že by pacienty motivovalo snížením pojistných plateb. Prevence totiž vyjde mnohem levněji než nákladná léčba. Finanční úspora ovšem není tím hlavním motivem. Prvořadé je snížení zdravotních rizik, která by mohla onemocnění způsobit, a odhalení nemocí ve chvíli, kdy je ještě lze úspěšně léčit. Stejné poselství prevence nese také Světový den zdraví, jenž každoročně připadá na 7. dubna.

Své zdraví obvykle považujeme za to nejcennější, co máme. Přesto, když nastane čas pravidelné preventivní kontroly, mnohdy ji ale vynecháme. Současná koronavirové pandemie tomu bohužel ještě nahrává. Lékaři přitom varují, že odsouvání zdravotních kontrol může vést později k nárůstu nemocí, někdy i k dalším zbytečným úmrtím. Mnoho nemocí či potencionálních zdravotních rizik, jako jsou vysoký tlak, vysoký cholesterol, cukrovka nebo onkologické nemoci zpočátku sice nebolí, ale dotyčného ohrožují vždy. Proto je důležité, aby člověk přišel dříve, než nemoc propukne.

Na preventivní prohlídku u praktického lékaře v rámci zdravotního pojištění je nárok jednou za dva roky. Praktický lékař mimo jiné dá laboratorně vyšetřit krev a moč, změří tlak i tep, poslechne si srdce a dýchání, prohmatá břicho a zhodnotí celkový fyzický stav. Součástí návštěvy je také pohovor týkající se zdraví, prodělaných nemocí, léčby, životního stylu a nemocí v rodině. S přibývajícím věkem se tato základní prohlídka rozšiřuje. Po 40. roce života je to vyšetření EKG, po padesátce test na skryté krvácení ve stolici a v 55 letech se lze rozhodnout pro kolonoskopické vyšetření, jakožto součásti prevence nádorů tlustého střeva a konečníku.

Gynekologie a mamografie – všechny dívky a ženy nad 15 let mají jednou ročně plně hrazenou návštěvu v ordinaci gynekologa. Přesto se na ni dostaví jen každá druhá česká žena. Vynechávají ji zcela nezodpovědně zejména starší ročníky, které již neřeší těhotenství či antikoncepci. Nejčastější druhy rakoviny u žen – karcinom děložního čípku a karcinom prsu – lze totiž při včasném odhalení velmi úspěšně léčit. Screening karcinomu děložního hrdla je součástí každoroční prohlídky u gynekologa.

V České republice je hustá síť specializovaných mamografických center pro odhalování nádorů prsu i dobře propracovaný systém celonárodní prevence Každá žena starší 45 let se žádankou od praktického lékaře či gynekologa má nárok jednou za dva roky na mamografické vyšetření hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Přesto vyšetření využívá pouze 45–60 % žen. Přitom záchyt časného stadia nádoru dává šanci na úplné uzdravení. Prevence je důležitá i před 45. rokem věku, kdy si ženy prevenci hradí samy. Většina pojišťoven na prevenci výrazně přispívá již od 25 let. Ženy by se měly zajímat o možnosti prevence i nabídky zdravotních pojišťoven. Na hrazená vyšetření není potřeba mít žádanku. Důležité je zbavit se obav z výsledku, vyšetření neodkládat a zařadit prevenci jako běžnou součást životního stylu. Podrobné a cenné informace o postupech v prevenci rakoviny prsu i při klinických obtížích, o vhodnosti sledování rizikových skupin, samovyšetření atd. prezentuje Asociace mamodiagnostiků na www.mamo.cz.

Zubní lékař – bolesti zubů i zákroky v ústní dutině dokážou velmi nepříjemně potrápit děti i dospělé. Pravidelnými prohlídkami a správnou ústní hygienou se jim dá ale účinně předcházet. Pokročilé technologie dnes navíc umí odhalit zubní kazy či záněty ještě předtím, než se projeví bolestí. Dospělí i děti mají nárok na dvě prohlídky u zubaře ročně, nastávající maminky až dvakrát v průběhu těhotenství.  

Systém prevence se v České republice postupně rozšiřuje. Některá vyšetření je možné absolvovat již v mladším věku, mnohdy lze využít i nabídky preventivních fondů zdravotních pojišťoven. Přibývá i adresného zvaní pacientů k prohlídkám a screeningům, jehož cílem je opět posílit prevenci na úkor pozdní léčby nemocí. Zmiňovaná vyšetření samozřejmě nejsou povinná. Je dobře však je neignorovat. Dle TZ

https://www.mzcr.cz/tiskove-centrum-mz/ve-zvysovani-zdravotni-gramotnosti-mame-v-cesku-stale-velky-prostor-pro-zlepseni-podotyka-namestkyne-alena-steflova/

www.euc.cz

 

 

 

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová