Medicína

CompuGroup Medical usnadňuje lékařům očkování


Kategorie: Aktuality 
13.duben 2021

Očkování, ale i jeho organizace proti COVID-19 je zřejmě nejdiskutovanějším tématem současnosti. Otazníky vzbuzuje nejenom v mysli pacientů, ale také lékařů, kteří chtějí na očkování zvát a rovněž očkovat. Díky informačním systémům společnosti CompuGroup Medical je možné celý proces zvládnout rychle a bez administrativní zátěže.

Lékařům se softwarem od CompuGroup Medical, kteří se zapojí do očkování proti COVID-19, je výrazně snížena veškerá administrativa. V rámci ambulantních informačních systémů CGM bylo uskutečněno napojení na systém ISIN (Informační Systém Infekčních Nemocí) Ministerstva zdravotnictví. Systém vyhledá pacienta v Informačním systému a získá jeho identifikační číslo. Zjistí, zda byl pacient očkovaný, zda má být pacientovi poskytnuta první, nebo druhá dávka vakcíny. Provede záznam o očkování, vykáže výkon zdravotní pojišťovně a odešle informace o očkování do ISIN. Tato řešení jsou vhodná jak pro lékaře, kteří očkují, tak pro lékaře, kteří potřebují být informováni o stavu očkování ošetřovaného pacienta.

Testovací rozhraní API, které slouží k napojení externích aplikací do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN) a které mohou vývojáři přidávat do ambulantních systémů, uvolnilo Ministerstvo zdravotnictví 13. 1. 2021. Propojení implementovaná v rámci ambulantních informačních systémů PC DOKTOR, MEDICUS, AMICUS a CGM MEDISTAR už reálně používají velká očkovací centra v Praze a Plzni a stovky praktických lékařů v regionech. Tím je zajištěno, že sestra nebo lékař mohou zaznamenávat údaje pouze do ambulantního systému CGM. Následný přenos informací do ISIN se software postará automaticky sám. Lékaři či sestře tak odpadají starosti s duplicitním zapisováním a vyhledáváním podstatných dat.

Systém také umožňuje dle zvolených parametrů vyhledat a vybrat z kartotéky pacienty indikované k očkování dle pravidla vydaného MZ ČR (věk, rizikoví pacienti apod.) a pacienta snadno k očkování vyzvat. Nejnovější zavedenou funkcionalitou je také napojení nového rozhraní ISIN – předávání pacientů do seznamu pacientů k očkování. Praktičtí lékaři tak mohou sami vytvářet seznam svých pacientů vybraných k očkování a předávat ho do ISIN. 

Společnost si zakládá na systémech, které okamžitě updatuje podle aktuálních potřeb zákazníka. Všechny funkcionality usnadňující očkování jsou součástí základního ambulantního informačního systému. Nejsou tedy zpoplatněny a jsou dodávány automaticky v rámci aktualizací a základní podpory informačního systému. CGM dodává ambulantní informační systémy a řešení v oblasti zdravotnictví už více než 25 let.

"Covidový" rok přinesl do ordinací mnoho nového. Společnost je ve spojení s více než 11 000 lékaři, a kromě softwarového vybavení zdravotnických zařízení dodává aktuální informace a novinky v souvislosti s elektronizovaným zdravotnictvím.  (Viz pravidelný online seriál s názvem MEDITOUR JOURNAL).

MEDITOUR JOURNAL - 1. díl seriálu - MediTour Journal - Articles - Aktuality - cgm.com

Společnost CompuGroup Medical Česká republika je od května 2012 členem ICT Unie. CGM je ve světě jednou z předních společností v oblasti eHealth. Dle TZ

www.cgm.cz

www.accedo.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová