Medicína

Díky za VZPruhu“ je inspirací k pohybu


Kategorie: Aktuality Doporučený pohyb pro děti 
07.duben 2021

Nový web projektu Díky za VZPruhu, za kterým stojí Všeobecná zdravotní pojišťovna společně s akcí Díky, trenére jsou videa se zábavnými cviky pro celou rodinu, informace o pohybových aktivitách a inspirativní příběhy lidí, kteří přivádějí děti ke sportování.

Každý týden jedna trenérka nebo trenér připraví pro veřejnost a zejména pro děti pohybovou výzvu nebo cvik, po jehož splnění může kdokoliv dostat zajímavou cenu. Projekt vnímá VZP jako významný krok k prevenci a zdravému životnímu stylu, které jsou hlavně v dnešní době důležité. Další plány se budou postupně představovat, včetně, zajímavých soutěží.

V prvním dubnovém týdnu se v rámci projektu Díky za VZPruhu, představila trenérka stolního tenisu Daniela Smutná. Její příběh je více než inspirativní – před několika lety totiž zničehonic během letních prázdnin onemocněla virovým zánětem mozku a mozkových blan. I když se díky správné diagnóze podařilo předejít nejhoršímu, postihlo trenérku pravostranné ochrnutí – nemohla pohnout pravou rukou ani nohou. Trenérka ze Sokolu Plzeň rok strávila na invalidním vozíku. Sport a kolektiv z klubu jí zásadně pomohl. Po roce rehabilitací se postavila z vozíku na nohy.

Také proto se snaží přivádět děti ke sportování. V současné době, kdy jsou zavřené kluby a sportoviště pro amatéry, není sportování lehké. V rámci projektu si proto připravila pohybovou výzvu, která je na webových stránkách www.dikyzavzpruhu.cz a sociálních sítích VZP.

V polovině dubna se představí trenérka ledního hokeje Blanka Jiskrová z Energie Karlovy Vary. Ta je na plný úvazek učitelkou prvňáčků, připravuje děti od úplně nejmenších po dorostence. Dále pak fotbalista Rostislav Vaněk z FK Šumperk, který se v současné době potýká s onemocněním jater a fotbalová komunita mu rovněž pomáhá. Zajímavou pohybovou výzvu představí Monika Chromá z florbalového klubu v Židenicích. Mladá trenérka bojuje proti šikaně. Jedná se o trenéry, kteří se dostali do širšího okruhu sportovně společenské akce Díky, trenére. Kromě toho jsou na webu také blogy a další užitečné informace týkající se prevence.

Všeobecná zdravotní pojišťovna vnímá sport jako jednu z hlavních součástí prevence a zdravého životního stylu. Zároveň však připomíná, nutnost preventivních prohlídek, návštěv u lékaře a zodpovědného chování při sportu. Proto jsou na webu kromě sportu a sportovních výzev také například edukační videa pro děti, která mají pomoci rodičům nebo učitelům ukázat dětem, jak předcházet úrazům.    Dle TZ

www.vzp.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová