Co víme o chřipce

Zdravotní pojišťovny spustily aplikaci pro samotestování


Kategorie: Terapie a prevence chřipky Aktuality 
01.duben 2021

Dnes 1. dubna 2021 je na internetovém portálu www.samotesty-covid.cz spuštěna aplikace všech zdravotních pojišťoven, kde bude možné podat žádost o příspěvek na nákup samoodběrových testů. Tuto aplikaci včetně internetového portálu vytvořily zdravotní pojišťovny v rekordním čase, za necelý měsíc. Nový internetový portál obsahuje informace o podpoře programu na provádění samoodběrových testů k indikaci onemocnění COVID-19 z prostředků fondů prevence jednotlivých zdravotních pojišťoven. K nalezení zde budou také odpovědi na základní dotazy a kontakty na jednotlivé zdravotní pojišťovny.

Nový příspěvek zdravotních pojišťoven z fondů prevence na „Program na podporu provádění samoodběrových testů COVID-19“ je vytvořen za účelem podpory provádění testů na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS-CoV-2, které lze použít laickou osobou u společností podnikajících v České republice, u osob samostatně výdělečně činných, nestátních neziskových organizací, státních a národních podniků, které nemají objektivní možnost zajistit testování antigenními testy prostřednictvím hlavního pilíře antigenního testování prováděného v síti poskytovatelů zdravotních služeb. Všichni, bez ohledu na to, u které pojišťovny jsou oni sami nebo jejich jednotliví zaměstnanci pojištěni, tak mohou o příspěvek žádat na jednom centrálním místě prostřednictvím jednoho formuláře.

Výše příspěvku: na jednoho pojištěnce, bez ohledu na počet jeho zaměstnavatelů, lze čerpat příspěvek na nákup maximálně 4 testů za kalendářní měsíc (max. 240 Kč včetně DPH), provedených ve frekvenci maximálně jednou za 7 dní. Povolený časový interval na jednoho zaměstnance je provedení maximálně 1 testu za 7 kalendářních dní

Termíny pro podání žádosti o příspěvek: od 1. dubna 2021, žádost o příspěvek lze podat zpětně za předchozí měsíc, nejdříve však 1. dubna 2021 za testování provedené v průběhu měsíce března 2021, žádosti o příspěvek se za předchozí kalendářní měsíc podávají vždy nejpozději poslední den měsíce následujícího.

Zdravotní pojišťovny v pátek 26. 3. 2021 začaly rozesílat prostřednictvím sítě datových schránek aktivační kódy pro podávání žádostí o příspěvek. K dnešnímu dni už bylo takto distribuováno přibližně 750 000 aktivačních kódů. Více na www.samotesty-covid.cz

Na spuštění nového internetového portálu se podílely všechny zdravotní pojišťovny v ČR.
111 – Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky
201 – Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky
205 – Česká průmyslová zdravotní pojišťovna
207 – Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví
209 – Zaměstnanecká pojišťovna Škoda
211 – Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky
213 – RBP, zdravotní pojišťovna

Dle TZ

www.vzp.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová