Medicína

Jít na onkologii dobrovolně


Kategorie: Aktuality Rakovina 
02.duben 2021

Amelie, z.s., se již od roku 2006 věnuje psychosociální pomoci onkologicky nemocným a jejich blízkým. Vizí společnosti je, aby rakovina byla vnímána jako součást života a poslání vidí v tom, že pomáhá žít lidem stiženým rakovinou. Dobrovolnický program na onkologických odděleních pro dospělé rozvíjí od svého založení. Akreditovaný program běží nepřetržitě od roku 2009. Více informací o dobrovolnictví a neziskové organizaci lze nalézt na oficiálních webových stránkách.

Do nemocnic na onkologie či k onkologickým lůžkům míří ročně více než stovka dobrovolníků. A většina z nich je zapojená do společnosti Amelie. Pohnutky jsou čistě lidské a smysluplné. Prožívat volný čas s vážně nemocnými pacienty není jen krásná myšlenka. Dobrovolnictví je něco mnohem víc, než jen dobrý pocit a těžko se slovy popisuje. Není vždy jednoduché, občas veselé, občas smutné, ale při každé návštěvě pacientů má smysl. A to je pomoc druhému.

Dobrovolnictví dává možnost potkat mnoho úžasných lidí, někteří se mohou stát přáteli, někteří životem dobrovolníka jen procházejí… Je to práce a setkávání s lidmi, pro lidi a pro samotnou dobrovolnici. Některé chvíle jsou radostnější, některé méně, ale všechny tyto chvíle se dají shrnout do jednoho jedinečného „pro život.“

Dobrovolníci společnosti běžně docházejí do šesti nemocnic na 12 oddělení, nabízejí svůj čas a lidský zájem. Povídají si s pacienty, předčítají jim, na ambulancích nabízejí drobné občerstvení při čekání, vedou výtvarné či hudební dílny, zapojují se do různých akcí. V současné situaci stejně jako veřejnost do nemocnic nemohou, a tak se zaměřují na podporu a zprostředkování kontaktu na dálku – předávají pozdravy, drobné dárky, posílají různé jednoduché aktivity k lůžku, telefonují anebo zdobí nemocnice. Už se těší na návrat do nemocnic a k lůžkům.

„Být dobrovolníkem pro nemocnici je v dnešní době složité, ale pevně věříme, že se dobrovolníci již brzy vrátí na oddělení. I proto nepolevujeme a chceme připravit další dobrovolníky, aby mohli vyrazit do nemocnic, jakmile to bude možné,“ doplňuje metodička a ředitelka, Michaela Čadková Svejkovská. Školení jsou plánována na duben (jeden den online) a květen 2021 (prezenčně).

Aby bylo dobrovolnictví bezpečné, jsou dobrovolníci proškoleni, pojištěni, vedeni koordinátorem a pod supervizí. Přinášejí mnoho dobrého do života jak nemocným, tak jim samotným. Zapojit se po proškolení může každý starší 18-ti let.  tel: 608 458 282). Dle TZ

https://www.amelie-zs.cz/pomoc-pro-zivot-s-rakovinou/dobrovolnicky-program/seznamte-se-dobrovolniky/

amelie@amelie-zs.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová