Medicína

Zájem o očkování proti klíšťové encefalitidě roste


Kategorie: Očkování Aktuality 
31.březen 2021

Všeobecná zdravotní pojišťovna poskytuje svým klientům příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě a zájem o něj rok od roku roste. V roce 2020 o něj zažádalo 153 441 klientů a VZP ČR jen za příspěvky pro tento typ očkování svým klientům vyplatila přes 100 tisíc Kč. Z regionálního pohledu jsme největší zájem o očkování proti klíšťové encefalitidě zaznamenali v Praze, v Jihočeském a Jihomoravském kraji a na Vysočině.

 

Z fondu prevence nabízí pojišťovna klientům na toto očkování příspěvek, který mohou využít jak dospělí, tak i děti. Dospělí mohou čerpat až 500 Kč a děti do 18 let až 700 Kč.

Za uplynulé 3 roky vyplatila Všeobecná zdravotní pojišťovna za očkování proti klíšťové encefalitidě celkem přes 230 milionů korun. V meziročním srovnání mezi lety 2019 a 2020 přitom došlo téměř ke dvojnásobnému nárůstu celkového objemu vyplacených finančních prostředků na příspěvek pro očkování proti klíšťové encefalitidě.

Podle Státního zdravotního ústavu ČR se v roce 2020 nakazilo klíšťovou encefalitidou 854 pacientů (nejen klientů VZP), což je nejvíc od roku 2012. Klíšťová encefalitida je virové onemocnění centrálního nervového systému. K nákaze dochází především přisátím infikovaného klíštěte na člověka. Nemoc se může projevovat v první fázi lehkými bolestmi hlavy, svalů, horečkou a nevolností. Ve druhé postižený trpí vysokými horečkami, prudkými bolestmi, dezorientací, ztuhnutím šíje apod. Následně se virus může rozšířit do tkání mozku a míchy a způsobit zánět, který může vést až k vážným neurologickým a mentálním problémům vyžadujícím okamžitou hospitalizaci.

Nejspolehlivější ochranou proti klíšťové encefalitidě je očkování, protože účinnost vakcíny přesahuje 99 %, což znamená naprosto minimální pravděpodobnost, že očkovaný člověk se nakazí klíšťovou encefalitidou. Nevhodnějším obdobím pro zahájení očkování jsou zimní měsíce, ale není to nezbytným pravidlem. Očkuje se totiž podle dvou schémat: standardního a zrychleného.

Jejich podrobný popis je uveden na internetových stránkách klistova-encefalitida.cz. Klíšťata se probouzí už při 5 stupních Celsia nad nulou a nejaktivnější jsou od března do října. Proto je právě nyní nejvhodnější čas na očkování proti klíšťové encefalitidě. Dle TZ

www.vzp.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová