Antikoncepce

Podpora VZP maminkám a těhotným ženám


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství 
11.březen 2021

Více než 62 tisíc žen podpořila Všeobecná zdravotní pojišťovna v minulém roce v rámci programu pro maminky. Za posledních 8 let, kdy je tento příspěvek poskytován, se jedná o největší počet. Pro srovnání – v roce 2019 tento příspěvek z fondu prevence čerpalo skoro 49 tisíc těhotných žen nebo čerstvých maminek. Největší zájem je o screeningová vyšetření nebo příspěvek na pomůcky ke kojení. Celkově bylo v roce 2020 maminkám vyplaceno 125 milionů korun.

O příspěvek v celkové výši až 3 000 korun může požádat každá klientka VZP v průběhu celého svého těhotenství nebo prvního roka života svého miminka. Nejčastěji ho ženy využívají na screeningová vyšetření, která slouží k vyloučení případné vrozené vady plodu, jako například Downova syndromu. Tento screening je kombinací vyšetření krve matky a podrobného ultrazvukového vyšetření plodu, započítává se i věk matky. Díky tomu si může maminka už ve 3. měsíci těhotenství ověřit, zda dítě nebude tímto postižením trpět. Na kterékoliv z těchto vyšetření lze čerpat příspěvek až 1 500 Kč.

Příspěvky v programu pro těhotné ženy a maminky lze využít také na vhodnou pohybovou aktivitu, kurz přípravy k porodu nebo na služby laktačních poradkyň. Pojišťovna vydala v minulém roce v rámci tohoto programu přes 125 milionů korun, což je o 56 milionů více než ve 2019. VZP těší narůstající zájem, který svědčí také o zvyšující se odpovědnosti maminek.

VZP myslí také na nedonošené novorozence s porodní váhou do 1 500 gramů. Tato miminka potřebují speciální výživu, která však není pro každého cenově dostupná. Proto chce pojišťovna maminkám těchto dětí pomoci a v samostatném programu jim nabízí možnost čerpat až 3 000 korun, a to nejenom na výše zmíněnou výživu, ale i na rehabilitační péči pro tyto děti. Za loňský rok podpořila 178 předčasně narozených miminek a vyplatila jejich maminkám 411 tisíc korun, což je o 156 tisíc korun více než v roce 2019.

Jako pozornost pro novopečené maminky a jejich děti, připravila VZP poukaz na příspěvek v hodnotě 500 korun na potřeby nebo pomůcky zakoupené v lékárně. Jedná se o novinku, kterou využilo v loňském roce přes 19 tisíc maminek a VZP jim vyplatila 9,3 milionu korun. Veškeré programy pro maminky a novorozence jsou za stejných podmínek aktivní také v letošním roce a podmínky jejich čerpání jsou dostupné na www.vzp.cz/prispevky. Dle TZ

www.vzp.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová