Antikoncepce

Stimulace nezávisle na cyklu ženy


Kategorie: Plánované rodičovství Aktuality 
16.březen 2021

Náhodný start, jinak také random start, je moderní metoda, která umožňuje zahájit hormonální stimulaci ženy k odběru vajíček bez ohledu na fázi jejího menstruačního cyklu. Dle běžné praxe se řízená stimulace zahajuje nejčastěji druhý den cyklu, kdy se žena nachází v takzvané folikulární fázi a hladina ženských hormonů dosahuje nízkých hodnot. S kvalitnějšími preparáty však nutnost takového zahájení hormonální léčby postupně ustupuje. Využití random startu ženě umožní prakticky kdykoliv okamžité započetí stimulace a dá jí možnost si termín upravit podle potřeby tak, aby byl její osobní, zdravotní i pracovní život reprodukční léčbou co nejméně ovlivněn.

Ačkoliv aktuální pandemická situace přináší řadu negativ, v některých oborech uspíšila výzkum a vývoj zavedených postupů i nových metod. Na klinice Repromeda se stala mimo jiné impulzem právě pro zavedení metody random start tam, kde její užití nebylo doposud běžné. Náhodný start byl totiž prozatím využíván téměř výhradně u pacientek, u nichž bylo třeba zahájit hormonální stimulaci co nejdříve, zejména pak v případě onkologicky nemocných žen a jejich navazující léčby

Během pandemických opatření tým odborníků metodu random start z organizačních důvodů postupně zavedl také u dalších pacientek a na základě hodnocení výsledků dospěl k závěru, že z hlediska úspěšnosti stimulace lze zahájit léčbu ženy prakticky v kterékoliv fázi cyklu, aniž by se výrazně lišil počet a kvalita odebraných vajíček. Random start tedy nadále nebude určen výhradě pro onkologické pacientky, ale bez obav jej mohou využít všechny skupiny klientek kliniky.

MUDr. Ondřej Matěna, IVF specialista na klinice k novým závěrům: Zahájení řízené stimulace ovarií probíhá nejčastěji po příchodu menses. Random start stimulace je postup, kdy se začínají stimulovat ovaria v jiné části cyklu. Vzhledem k tomu, že jsou vaječníky nadřazeny sliznici dutiny děložní, nemá fáze menstruačního cyklu na výsledek stimulace žádný negativní vliv.

Klientka začíná stimulaci po provedení kontrolního ultrazvuku, který vyloučí případné skryté komplikace. Již v horizontu 11 až 14 dní lze stanovit termín odběru oocytů. Do stimulace může vstoupit krvácení, které ale nikterak neovlivňuje průběh léčby ani termín odběru vajíček.

Metoda random start je využívána zejména u pacientek, u nichž je nutné zahájit stimulaci co nejdříve, ať už z důvodu navazující onkologické péče, končící úhrady léčby zdravotní pojišťovnou vzhledem k věku ženy, nebo i z důvodů osobních.

Při použití postupu náhodného startu se dosahuje ve stimulaci nejen stejných výsledků ve smyslu počtu získaných vajíček, ale srovnatelná je i jejich kvalita (zralost). Neliší se ani nároky na spotřebu léků a na délku stimulace. Dle TZ

www.lesensky.cz

www.repromeda.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová