Dotazy na VZP

Dotaz pro VZP – dodatečné vyžádání přeplatků


Kategorie: Aktuality Dotazy na VZP 
10.březen 2021

Může pojišťovna poslat přeplatek na doplatcích za léky opakovaně? Nestihl jsem si v únoru na poště včas vyzvednout poštovní poukázku s přeplatkem na doplatcích za léky za 4. čtvrtletí loňského roku. Odpovídá Milan Řepka, mluvčí

 

V případě, že jste si nestihl vyzvednout na poště poštovní poukázku s přeplatkem za 4. čtvrtletí lze podat  žádost o opakované vyplacení přeplatku. Můžete ji podat elektronicky, nebo poštou, případně na nejbližším klientském pracovišti. Přeplatek ale nelze vyplatit na pobočce.

Pro úhradu přeplatku doporučujeme využít možnost platby na bankovní účet, jehož číslo uvedete v žádosti. Po podání a zpracování žádosti Vám už i všechny další nadlimitní částky budou zasílány na bankovní účet a nebudete muset na poštu s poštovní poukázkou.

Upozorňujeme, že je potřeba číslo účtu pro vracení přeplatků sdělit i v případě, že pojišťovna na klienta má číslo účtu ve svém informačním systému (např. u OSVČ), nebo i když klient už svůj účet pojišťovně v minulosti oznámil pro jiný účel, třeba pro vyplacení příspěvku z fondu prevence.

Žádost můžete podat na klientském pracovišti VZP ČR, elektronicky e-mailem (na podatelna@vzp.cz případně info@vzp.cz), prostřednictvím datové schránky (i48ae3q). Dále pak formou obecného podání prostřednictvím aplikací Moje VZP anebo VZP Point. Pokud vlastník datové schránky a žadatel jsou totožní, nemusí být formulář opatřen elektronickým podpisem. Obdobně to platí pro aplikace Moje VZP a VZP Point. Jinak je třeba počítat s tím, že pojišťovna bude telefonicky nebo mailem ověřovat, zda je vše v pořádku a daný klient skutečně žádost s uvedeným číslem účtu podal.

Přeplatky pojišťovna vrací do 60 dnů po uplynutí kalendářního čtvrtletí. Nevyplacené přeplatky za 1. až 3. čtvrtletí příslušného kalendářního roku jsou vyplaceny souhrnně s přeplatky za 4. čtvrtletí, tedy v únoru následujícího roku. Klient, který by si nestihl vyzvednout na poště peníze s poštovní poukázkou s přeplatkem za 4. čtvrtletí, může o opakované zaslání přeplatku zažádat. Zasílání přeplatků na bankovní účet je tedy ideální varianta, pak se už nemusíte o nic starat.

Pro klienty, kteří chtějí pouze zažádat o zasílání následujících přeplatků na bankovní účet, mohu doplnit, že k tomu slouží Žádost o zasílání částek překračujících limit doplatků na léčiva a potraviny pro zvláštní lékařské účely na bankovní účet. Žádost mohou podat osobně na klientském pracovišti VZP, zaslat písemně nebo také podat elektronickou formou – mailem, prostřednictvím datové schránky nebo aplikace Moje VZP, případně VZP Point.

www.vzp.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová