Bylinky

Je vám neustále zima nebo máte dlouhotrvající rýmu?


Kategorie: Aktuality Léčivé rostliny 
11.březen 2021

Pocit zimy se automaticky řeší teplejším oblečením. Ne vždy ale stačí navýšit počet vrstev. Významná část tepla z těla uniká z hlavy, zvláště citelně v zimním období. Pokud není čepice, určitě si alespoň čelo zakrýt šátkem či čelenkou, a to zvláště za větrného počasí. Důležité je, aby na sebe oblečení dobře doléhalo. Slabými místy garderoby mohou být odhalené kotníky nebo bedra. V teple, a především v suchu musejí být také nohy. Pro jistotu je dobré do kabelky či batůžku vzít náhradní silnější ponožky.

Období, kdy kolem řádí nemoci, není vhodnou dobou na přísné redukční diety (ostatně jako žádná jiná část roku). Co může pomoci, je naopak pestrý a vyvážený jídelníček. Především ženám v něm však často chybí dostatek bílkovin a stopových prvků a nevýhodu mají také vegetariáni a vegani. Pocit neustálé zimy totiž může způsobovat mimo jiné nedostatek železa. To se ve větší míře nachází v mase, játrech a některých dalších vnitřnostech, ale lze jej doplnit také některými luštěninami, obilovinami nebo třeba mákem.

Dobře pomáhají bylinky. Výhodné jsou tinktury z tamaryšku, který podporuje tvorbu červených krvinek, dále dangšen či gemmoterapeutikum z jedle a kopřivy. Poměrně opomíjenými pomocníky v boji s nedostatkem železa jsou také houby, které mohou zároveň podpořit imunitní systém a krvetvorné orgány. Lze proto využít lesklokorku, penízovku či houbu šitaké. Obzvlášť pozor by si na nedostatek železa měly dávat ženy v době menstruace, po porodu nebo ve vyšším věku. U nich může snadno vzniknout deficit železa, následkem bývá oslabena tvorba červených krvinek a hemoglobinu. Rovněž je oslaben imunitní systém, protože orgány nejsou dostatečně okysličeny. Při problémech se železem je proto dobré podpořiti imunitní systém bylinkami jako je jinan, gotu kola, kotvičník či kaštan. Na další podporu lze použít eleuterokok, echinaceu nebo výtažek z černého rybízu, lesního bezu a ořešáku.

Také zánět dutin není jen obyčejná rýma, ale je ve většině případů infekční onemocnění, které trvá déle než rýma. Nemoc doprovází nepříjemná bolest hlavy, která sílí při předklonu (nejúpornější bývá po ránu) a tlak v dutinách způsobený otokem sliznice. Čirý výtok z nosu se mění v hustší. Nemoc bývá doprovázená teplotami, otoky v obličeji, únavou, ztrátou čichu a někdy i celkovou nevolností.

Aby zánět nepřešel v chronický, je potřeba zůstat v klidu, v teple a řádně jej vyléčit. Pokud je průběh nemoci mírný, lze si pomoci přírodní cestou. Z bylin s protizánětlivým působením lze použít třezalku, výtažek z olše, vinné révy a černého rybízu. Stav dýchacích cest může pozitivně ovlivnit tinktura z žampionu, která má dokonce mírné antibiotické účinky působící na cesty dýchací. Důležité je udržet průchodný nos. Pomoci nám mohou nosní spreje, které ale většinou působí jen krátkodobě a v menším rozsahu. Další alternativou jsou výplachy slanou vodou, které působí zároveň preventivně proti virovým i bakteriálním infekcím.

Proti otokům dobře poslouží také bylinné tinktury nebo samotné byliny. Jsou to: habr, borovice, černý rybíz, lékořice, divizna, mateřídouška a prvosenka. Všechny jsou součástí směsí Mukoben, která ošetřuje sliznice a odstraňuje hleny, dále Mukolyt, zaměřený přímo na sliznice dýchacích cest a dutin.

U zánětů dutin je důležité důkladné vyléčení.  Důležité je kromě klidu a tepla chránit hlavu nejen před chladem, ale i různými průvany. Pomohou také horké nápoje, polévky, případně i napařování obličeje. V rámci prevence je vhodné dodržovat pitný režim, dostatečný přísun vitamínů, a hlavně kvalitní spánek. Nejen na doléčení, ale i jako prevence nám mohou dopomoci bylinné kůry, které posilují celkovou obranyschopnost. Tu můžeme podpořit opět několika bylinnými prostředky – tinkturami z echinacey, eleuterokoku, gemmoterapeutikem.

Poslední rok je ve znamení rozšíření COVID-19 po celém světě. Jestliže sledujeme zásah a průběh této nemoci, vidíme, že pro prevenci je nejdůležitější stále zdůrazňovaná kvalitní imunita. Na ní se podílí mj. životospráva i celkový životní styl. Byliny byly odedávna tím, co lidem pomáhalo s prevencí i léčbou. Účinky bylin pro očistu organismu, pro doplnění účinných látek a také pro dodání vitamínů a stopových prvků by se proto neměly podceňovat.

Po prodělané infekci COVIDEM-19 přetrvává velká únava.  Zde je nutno podpořit regeneraci jater a svalovou činnost. Při podpoře jater se vždy zaměřit na likvidaci virových a bakteriálních zátěží. Účinný je v tomto případě výtažek z topolu. Na regeneraci a podporu funkce jater se využije výtažek z pupenů jalovce, rozmarýnu či klíčků ostropestřce.

Zdravotním problémem po prodělaném COVIDU-19 bývá též oslabení nervového systému. Zde lze využít hned několik výtažků: bělotrn, který pomáhá regenerovat nervové vlákno, javor babyka zlepšuje průchodnost vedení vzruchu nervovým vláknem. Ke zklidnění a regeneraci nervové soustavy se dá využít též tinktura z třezalky, bacopy, lípy a šišáku. Dle TZ bylinářky Mgr Jarmily Podhorné

www.byliny-nadeje.cz

www.nadeje-byliny.eu

Autor: MUDr. Olga Wildová