Co víme o chřipce

Test Panbio společnosti Abbott pro samoodběr vzorků


Kategorie: Aktuality Projevy chřipky 
26.únor 2021

25. února 2021 společnost Abbott oznámila, že získala označení CE pro nové dva způsoby využití svých testů Panbio COVID-19 Ag Rapid Test Device určených k odhalování viru SARS-CoV-2: pro testování asymptomatických osob a pro samoodběry.

Test Panbio COVID-19 Ag Rapid Test Device podporuje masové testování (masový screening) velkých populací, které jsou bezpříznakové. Častý screening asymptomatických a symptomatických, pomáhá obnovovat bezpečí na pracovištích, ve školách, při cestování a rekreaci, jakož i na všech ostatních místech, kde se lidé shromažďují ve velkých počtech.

Test je schválen pro použití se snadno použitelným a minimálně invazivním nosním tamponem; pod dohledem profesionálního zdravotníka si pacienti mohou vzorky odebírat sami. Poskytuje výsledky již do 15 minut bez dalšího přístrojového vybavení, jen s využitím osvědčené technologie testu na bázi laterální průtokové metody Abbott. Spolehlivost testu v klinických studiích vykazovala 93,8% senzitivitu a 100,0% specifitu u asymptomatických osob s vysokou virovou náloží.

Štítek Panbio COVID-19 Ag byl aktualizován o klinická data týkající se asymptomatických osob, což umožňuje masové testování (masový screening) osob, které v současnosti nevykazují příznaky onemocnění. Podle nedávné studie uveřejněné v JAMA se odhaduje, že nejméně 50 % infekcí COVID-19 pochází z kontaktu s bezpříznakovými osobami. Další aktualizace na štítku umožňuje samoodběr vzorků z nosu pod dohledem profesionálního zdravotníka. Samoodběr snadno použitelným nosním tamponem zvyšuje komfort pacientů a snižuje riziko náhodného kontaktu zdravotníků s virem.

Panbio COVID-19 Ag Rapid Test Device je test na bázi laterální průtokové metody pro rychlou kvalitativní detekci viru SARS-CoV-2. Odběr vzorku se provádí přiloženým tamponem z nosu nebo nosohltanu testované osoby. Výsledky testu jsou dostupné do 15 minut bez nutnosti jakéhokoli přístrojového vybavení. Negativní výsledky je nutno kombinovat s klinickým nálezem, anamnézou pacienta a epidemiologickými informacemi. Negativní výsledky nevylučují infekci COVID-19 a nemohou být jediným podkladem pro léčbu nebo jiná terapeutická rozhodnutí. Specificita testu napříč 433 negativními vzorky byla 100,0%, což znamená, že nebyly identifikovány žádné falešně pozitivní výsledky.

Důkazy naznačují, že při hodnotě Ct okolo 30 se virus SARS-CoV-2 nedokáže replikovat, což znamená, že lidé s touto hodnotou již nejsou infekční. Znamená důležitost častého antigenního testování pro záchyt osob s nižšími hodnotami Ct, tedy v době, kdy jsou nejvíce nakažlivé a musejí se izolovat.

Společnost Abbott předložila dokumentaci Světové zdravotnické organizaci pro zapsání na seznam zdravotnických prostředků pro nouzové použití týkající se dvou nových žádostí pro testování asymptomatických osob a samoodběr. Test je dostupný v zemích mimo USA a podléhá místním předpisům a požadavkům pro uvádění na trh. Dle TZ

www.abbott.com

https://www.abbott.com/corpnewsroom/utilities/media-contacts.html

https://www.globalpointofcare.abbott/nl/product-details/panbio-covid-19-ag-antigen-test.html

 

Autor: MUDr. Olga Wildová