Antikoncepce

Předsevzetí, pokud se plánuje miminko


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství 
26.únor 2021

Předsevzetí pro nový rok, motivace a nadšení časem slábnou, postupně se upouští od daných zásad a vrací se k cigaretám, nezdravému jídlu či sedavému způsobu života. Pokud ale se plánuje založení nebo rozšíření rodiny o nového člena, existují předsevzetí, u nichž je pro jejich příznivý vliv na plodnost vhodné setrvat.

Říká se, že mají-li být změny životního stylu trvalé, pak se nejlépe zavádějí po jedné. Pokud by se tak nastávající rodič chtěl zaměřit na důsledné dodržování jen jednoho předsevzetí, mělo by to být právě skoncování s kouřením. Mezi lidmi se obecně ví o jeho škodlivosti u těhotných žen. Cigaretové zplodiny zásadně narušují schopnost početí. Ovlivněna je nejen ovulace, ale i uhnízdění oplozeného vajíčka a následné těhotenství, které je více ohroženo samovolným potratem či špatným vývojem plodu.

Negativní vliv cigaret se však nevyhýbá ani mužům. U nastávajících otců kouřením trpí spermie, ať už jde o jejich kvalitu, tvar, pohyblivost, či množství. Cigarety však mají také další nepříjemný účinek na mužskou reprodukci – s kouřením se výrazně zvyšuje riziko erektilních dysfunkcí. Zdravější variantu nepředstavují ani moderní elektronické cigarety. Různé výzkumy prokázaly, že spolu s výpary e-cigaret se do těla dostává řada nežádoucích látek, které nepříznivě ovlivňují jak plodnost, tak i případné těhotenství. Při plánování potomka je tak vůbec nejlepší variantou vzdát se návykových látek úplně.

Zdravý způsob stravování je pro plodnost zásadní. Dieta by měla být pestrá, vyvážená a je důležité dbát na přiměřený přísun zeleniny a ovoce. Rostlinná strava je bohatá na látky, které tělo připravené k početí ocení. Jedná se například o kyselinu listovou bohatě obsaženou v zelené zelenině, inositol, který lze nalézt v hroznovém víně, greipfruitu, vitamin C hojně zastoupený v citrusech, kiwi a jahodách, ze zeleniny pak v paprice, brokolici nebo kapustě.

Přechod na zdravou stravu znamená nejen pravidelnou dávku tělu prospěšných látek, zároveň často vede k žádoucí přirozené redukci hmotnosti. Žena sice určité procento podkožního tuku pro správné fungování reprodukčního systému potřebuje, jeho nadbytek však může snahy o početí komplikovat. Tuková tkáň negativně působí na hormonální pochody v těle a ovlivňuje i menstruační cyklus ženy, ovulaci nevyjímaje. Obezita nesvědčí ani plodnosti mužů. U nich zapříčiňuje zvýšenou tvorbu ženských hormonů, které tlumí tvorbu spermií.

Je přirozené, že člověk, kterého nic nebolí ani netrápí, nemá pocit, že by s jeho tělem mělo být cokoliv v nepořádku. Přesto se v organismu může odehrávat řada skrytých procesů, které mohou časem vyústit v nepříjemnosti. Preventivní prohlídky před otěhotněním jsou proto důležité.

Například pravidelné návštěvy gynekologa by se měly pro každou ženu stát samozřejmostí bez ohledu na plánované rodičovství. Díky každoročnímu screeningu lze odhalit velké procento případů počínajícího rakovinného bujení, které je jinak bezpříznakové. Je rozhodně vhodné případnou léčbu podstoupit ještě, než žena otěhotní. Léčba prekanceróz, tedy nejrannějších stádií rakoviny děložního čípku, kterou ročně onemocní v Česku na 800 žen, přitom reprodukci zpravidla neohrozí. Při pokročilé léčbě jako chemoterapie či radioterapie na reprodukčních klinikách lze již plodnost ženy ochránit.

Ke gynekologovi by navíc žena měla zamířit, kdykoliv se u ní vyskytne netypický výtok, zápach, bolesti, svědění či jiný diskomfort, ale také i při dlouhodobé nepravidelnosti menstruačního cyklu nebo bolestivém sexu. Může se jednat o doprovodné příznaky infekcí, například chlamydiemi či ureoplasmou, nebo nemocí, jako jsou endometrióza a syndrom polycystických ovarií. Jejich neléčení může ve svém důsledku vést až k neplodnosti. Dle TZ

www.lesensky.cz

www.repromeda.cz


 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová