Knižní recenze a anotace

Novinky z nakladatelství Grada (anotace)


Kategorie: Knižní recenze a anotace Aktuality 
10.únor 2021

Marková Daniela, Chvílová Weberová Magdalena a kolektiv :
Předčasně narozené dítě

 

 

Každoročně se předčasně narodí v České republice přibližně osm tisíc novorozenců, což je asi 7,5 až 8 procent ze všech novorozenců. Přitom počet předčasně narozených dětí celosvětově i v České republice stále stoupá. Příčiny tohoto nárůstu jsou multifaktoriální a nezdá se, že by se jejich podíl ve skupině novorozených dětí v dohledné době snižoval. Tato specifická skupina dětí má z hlediska lékařské péče své speciální potřeby a „stárnutím“ těchto dětí, resp. jejich vyzráváním a měnícími se potřebami během vývoje, se do péče o ně postupně zapojují i další lékařské i nelékařské obory.

Editorky knihy se problematice předčasně narozených dětí věnují celou profesní kariéru. Autorský kolektiv zastupuje různé lékařské i nelékařské odbornosti a více než 50 kapitol zařazených do monografie pokrývá širokou problematiku od specifik následné péče z pohledu lékaře-specialisty (neurologie, pneumologie, kardiologie, gastroenterologie, ortopedie, oční, dermatologie a další lékařské obory) přes pohled nelékařských specializací, psychosociální souvislosti péče o předčasně narozené dítě a dopady na rodinu.
Grada, vydání 2021, 736 stran

Měšťák Jan, Měšťák Ondřej: Rub a líc plastické chirurgie

Grada, vydání 2021, str. 280

Publikace upozorňuje na skutečnost, že estetická chirurgie přináší radost a štěstí těm, kteří operaci kosmetické vady podstoupili, pokud byla úspěšná. Na druhou stranu však může být v případě neúspěšnosti příčinou velkého zklamání a nemalých životních strastí. A to u operace, která nesplnila původní očekávání. 

Příčiny mohou být různé malá zkušenost plastického chirurga nebo jeho nedostatečná manuální zručnost či estetické vnímání. Nelze zde vyloučit ani pooperační komplikace, odlišnosti hojení pacienta, neočekávané krevní výrony, pooperační otoky či nepěkné pooperační jizvy.

Mohou zde být i jiné příčiny, které se výrazně podílejí na výsledku operace, jsou to například těžké úzkostné stavy pacienta, které často velmi negativně operační výkon, psychický stav pacienta i plastického chirurga. Těmto komplikacím se věnuje závěrečná část knihy.

Pasler Friedrich A.: Stomatologická radiologie

Publikace je překladem knihy nakladatelství GEORG THIEME VERLAG Zahnärztliche Radiologie. Jedná se o mimořádně zdařilou praktickou didaktickou barevnou publikaci s 569 vyobrazeními a 11 tabulkami.Obsahuje základy RTG techniky, RTG anatomii i diagnostiku. Informace jsou podány systematicky, naleznete zde strategii vyšetření, ale např. také tipy „jak na to“.

Kniha je ceněna pro rychlé získání informací a lehké učení. Nezbytná je v ordinaci každého stomatologa a ortodontisty, ocení ji ale i studenti medicíny.

www.grada.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová