Nemoc a zdraví

Brněnský dopravní podnik proti rakovině


Kategorie: Aktuality Rakovina 
04.únor 2021

I starší vůz může perfektně jezdit, pokud se mu věnuje potřebná péče. S touto myšlenkou chce brněnský dopravní podnik oslovit co nejvíce lidí a upozornit je tak na důležitost pravidelných preventivních vyšetření. Prostřednictvím příspěvků na sociálních sítích a svých webových stránek se tak připojuje k Světovému dni boje proti rakovině.

 

„V DPMB máme nastavený pečlivý systém preventivních prohlídek, díky kterým většinu problémů zjistíme včas a dokážeme je lehce odstranit. Stejně tak bychom měli přistupovat k sobě a nepodceňovat lékařské prohlídky. I starší vozy mohou být v perfektním stavu, pokud jim věnujete potřebnou péči,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna.

DPMB se každoročně zapojuje také do akce Movember, která upozorňuje na problematiku mužského zdraví. „V loňském roce jezdilo Brnem patnáct knírkatých tramvají, které na tuto kampaň upozorňovaly. U veřejnosti sklízí úspěch, lidé nám tramvaje fotí a posílají,“ popsala mluvčí dopravního podniku, podle které se společnost v květnu připojí i k tzv. Květinovém dni, který pořádá Liga proti rakovině. Lidé si budou moci koupit žluté květiny, které jsou symbolem kampaně v hlavní budově podniku a rovněž je budou nosit zaměstnanci, kteří přichází do styku s veřejností, aby akci propagovali.

Díky kampaním je mezi lidmi větší zájem o prohlídky i podle mluvčího Masarykova onkologického ústavu. Masové kampaně jsou dobrým způsobem, jak přilákat na preventivní prohlídky více lidí.  Také proto, aby si lidé uvědomili, jak se k vlastnímu zdraví chovají. Včasný záchyt je u onkologických onemocnění zásadní pro úspěšnou léčbu a lidé by se proto neměli bát na vyšetření přijít.

I v době koronavirové epidemie kapacity v ambulancích jsou dostatečné a není důvod, aby pacienti svá vyšetření odkládali. Na jaře a na podzim byl na čas provoz omezen, ale nyní jsou ambulance pro preventivní vyšetření plně v provozu. A to jak screeningová vyšetření pro včasné odhalení rakoviny prsu či tlustého střeva hrazená od určitého věku pojišťovnou, tak i Centrum prevence, kde se mohou nechat vyšetřit samoplátci. Dle TZ

 

www.dpmb.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová