Antikoncepce

Při léčbě neplodnosti jde o čas


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství Neplodnost 
05.únor 2021

Během boje s pandemií koronaviru byla v Česku zavedena celá řada opatření. V případě nárůstu vážných případů přistupuje vláda opakovaně také k omezení odkladné lékařské péče. Zmatečnou komunikací, s jakou jsou změny zaváděny, však nejvíce trpí pacienti, kteří ztrácejí přehled, co se právě smí a co ne. To nezřídka vede k podcenění lékařských prohlídek. Změny provozu nemocnic a klinik přitom nejsou trvalé a netýkají se všech zdravotnických zařízení. Kupříkladu brněnská reprodukční klinika Repromeda poskytuje ve zvýšeném hygienickém režimu všechny služby bez omezení.

Zákroky jsou prováděny v ambulantním režimu, což znamená, že není nutná hospitalizace pacientky a její umístění na lůžko. Péči tak lze poskytovat bez nutnosti odkladu. Některé z pacientek návštěvu zařízení samy odkládají záměrně ze strachu z vyššího rizika nákazy v prostorách nemocnic a ordinací. Tyto obavy jsou však zbytečné. Lékařská zařízení automaticky dbají na zvýšená hygienická opatření, konzultace nabízejí v on-line režimu.

Léčba neplodnosti je bohužel často příslovečnou ‚hrou o čas‘, v určitém věku ženy hrají roli doslova měsíce. Odkládání léčby nebo zanedbání některých onemocnění může vést k výrazným komplikacím a ve svém důsledku i k tomu, že žena už nebude moci mít geneticky vlastní děti. Lékařka apeluje na ženy, které trápí potíže spojené s reprodukčním zdravím, aby s léčbou neotálely. Stejné doporučení pochopitelně platí také pro muže, i u nich může být včasné zahájení léčby rozhodujícím faktorem.Zachována zůstává rovněž péče o potenciální dárkyně vajíček.

Dle TZ

www.lesensky.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová