Dotazy na VZP

Dotaz pro VZP - příspěvek na pomůcky


Kategorie: Aktuality Dotazy na VZP 
03.únor 2021

Jaké zdravotnické pomůcky může dostat „na pojišťovnu“ onkologicky nemocná žena po odstranění prsu kvůli nádoru? Odpovídá Milan Řepka, tiskový mluvčí

Po odstranění prsu má pacientka nárok na pooperační mammární epitézu. Na poukaz ji předepisuje gynekolog, chirurg nebo onkolog a pojišťovna hradí 1 kus v rámci jedné operace. Maximální úhrada od pojišťovny je stanovena na 500,25 Kč, zbytek si pacientka případně doplácí.

Následně může být žena vybavena trvalou mammární epitézou. Pojišťovna hradí 1 kus za 2 roky. Částka poskytovaná z veřejného zdravotního pojištění je maximálně 1 799,75 Kč a poukaz v tomto případě vystavuje i praktický lékař. Konkrétní kód epitézy doplňuje na poukaz až dodavatel, podle typu a tvaru vhodného pro pacientku. Pacientce, která po léčbě a operaci trpí lymfatickým otokem, pojišťovna na základě vystaveného poukazu hradí až 3 000,35 Kč za mammární samolepicí epitézu, opět ve frekvenci maximálně 1 kus za 2 roky. Předepsat ji mohou specializovaná angiologická a lymfologická pracoviště nebo lékař s odborností onkologie, chirurgie nebo gynekologie.

Při lymfatickém otoku a lymfedému prsu, podpaží a/nebo hrudní stěny, k němuž může po operaci nebo po radioterapii dojít, poskytne pojišťovna ženě dále částku až 1 000,50 Kč (1x ročně) na kompresivní podprsenku. Předepisuje ji lékař s odborností gynekologie, chirurgie, onkologie nebo specializovaná angiologická a lymfologická pracoviště.

Hrazeny jsou dále kompresní návleky na lymfedém paží, a to maximálně 2x za rok. Předepsány mohou být pacientkám po operaci nádorových onemocnění prsu, u nichž vznikl lymfatický otok po odstranění podpažních uzlin a ozařování. Návlek lze předepsat až po ukončení léčení na specializovaném pracovišti. U návleků existují různé třídy komprese podle rozsahu a závažnosti lymfedému, přičemž maximální úhrada z veřejného zdravotního pojištění vychází z dané třídy komprese a provedení návleku.

Můžeme dále připomenout, že v návaznosti na zrušení úhrady paruk z veřejného zdravotního pojištění vyčlenila VZP ve fondu prevence finanční prostředky na příspěvek na paruky pro onkologické pacienty léčené chemoterapií. Ke zrušení úhrady došlo v roce 2019 v důsledku novely zákona o veřejném zdravotním pojištění – paruky už nejsou součástí přílohy č. 3 zákona, která uvádí zdravotnické prostředky, u nichž je úhrada stanovena. Výše finančního příspěvku z fondu prevence je 2 000 Kč, což je dvojnásobek původní úhrady z veřejného zdravotního pojištění (úhrada za paruku na základě lékařem vystaveného poukazu byla max. 1 000 Kč za 1 kus 1x za rok).

Novinkou v roce 2021 pak je příspěvek na zdravotnické prostředky při radiační terapii – pacienti, kteří podstoupili nebo podstupují léčbu onkologického onemocnění radiační terapií, mohou dostat až 2 000 Kč na zdravotnické prostředky, které poskytují ochranu křehké a citlivé kůže a minimalizují rizika jejího poškození (např. fólie Mepitel, bariérový film Cavilon sprej).

 

www.vzp.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová