Antikoncepce

Rizika předčasného porodu


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství 
11.leden 2021

Ve světě se každoročně narodí až 15 milionů nedonošených dětí. V České republice pak na svět předčasně (před ukončeným 37. týdnem těhotenství) přijde kolem 7 % miminek. Nízká porodní hmotnost a nedokončený vývoj dítěte přitom mohou přinést mnoho komplikací. Je známá řada faktorů, které k tomuto negativnímu jevu přispívají.

Důležitým faktorem ovlivňujícím riziko předčasného porodu je především životospráva těhotné ženy. Nastávající matka by měla dbát na způsob výživy. Podvýživa sama o sobě patří mezi výrazně rizikové faktory, a to nejen předčasného porodu, ale i potratu. Stejně tak užívání návykových látek a kouření jsou významným předpokladem pro růstovou retardaci plodu i předčasný porod.

Těhotná žena by měla do svého jídelníčku zařadit stravu bohatou na foláty. Vitamín B9, který je obsahem těchto potravin je známý svou schopností snížit riziko předčasného porodu. Najdeme jej například v zelené zelenině jako je okurka, brokolice či špenát, ale i v květáku, řepě, čočce i kvasnicích.

Některé potraviny by naopak měly těhotné ženy ze své stravy vyřadit. Jedná se například o výrobky z nepasterizovaného mléka, které zvyšují riziko nákazy takzvanou listeriózou, jež může vést k potratu či brzkému porodu. Stejně tak se nedoporučuje konzumace syrového nebo málo tepelně upraveného masa.

Také infekce, jako neléčený zánět močového ústrojí, závažné pánevní infekce, již zmíněná nákaza z potravin, ale také zánětlivé procesy kdekoliv v těle, jsou závažnou a velmi častou příčinou předčasného porodu. Nezastupitelnou úlohu má pochopitelně proto prevence, pravidelné prohlídky a včasná léčba.

Další faktory zvyšující míru rizika předčasného porodu, které však nastávající rodiče příliš neovlivní, patří poruchy vývoje placenty a abnormality dělohy, chromozomové vady a vývojové anomálie plodu, genetická zátěž a prodělané gynekologické zákroky a operace, které naruší fungování uzávěrového mechanismu děložního hrdla. Pravděpodobnost předčasného porodu roste také s vícečetným těhotenstvím.

V minulosti, kdy bylo zvykem transferovat více embryí naráz, představovala nejčastější příčinu vícečetného těhotenství právě asistovaná reprodukce. U ženy je vícečetné těhotenství vždy rizikové. Důvodem je velké napětí děložní stěny, zkracování děložního hrdla a také předčasný nástup děložních kontrakcí Za posledních deset let však výrazně roste podíl cyklů, při kterých je přenášeno pouze jedno embryo a k vícečetnému těhotenství tak dochází jen vzácně. Tento trend nastal řízeně právě proto, že vícečetné těhotenství končí předčasným porodem 10–15krát častěji než porod jednoho dítěte a termín porodu nastává v průměru o 8 –10 týdnů dříve.

Moderní metody IVF riziko předčasného porodu nijak významně nezvyšují. Rizikové jsou spíše přidružené faktory, mezi které patří například vyšší věk nastávajících rodiček, jejich genetické predispozice, chronické nemoci či samotné faktory neplodnosti, pro které léčbu podstoupily. Pokud se u ženy takové okolnosti vyskytují, je těhotenství automaticky považováno za rizikové a nastávající matka je tak v režimu zvýšené péče právě proto, aby se všechna případná rizika snížila na minimum. TZ dle komentáře MUDr. Kateřiny Veselé, Ph.D.

www.repromeda.cz

www.lesensky.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová