Nadváha a obezita

Přejídání může být vznikem kardiovaskulárních chorob


Kategorie: Nadváha a obezita Aktuality 
06.leden 2021

Téměř 70 % Čechů ve věku 50 až 60 let má zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi. Údaj vyplývá z posledního testování Zdraví národa společností SYNLAB, kterého se v srpnu zúčastnilo 1 000 zájemců. Nejlépe na tom nejsou ani třicátníci, u nichž se zvýšená hladina cholesterolu naměřila téměř v 50 procentech. Po Vánocích přitom může být situace ještě mnohem horší. Nedostatek pohybu během období nouzového stavu, přejídání a sváteční jídelníček, který je většinou složený převážně z tučného jídla, může křivku hladiny cholesterolu v populaci ještě značně zvýšit.

Část cholesterolu si lidské tělo umí vytvářet samo, další část pak přijímá ve formě stravy. Jedná se o nenahraditelnou látku, která se vyskytuje v krvi, a je součástí každé naší buňky. Podílí se na tvorbě buněčných membrán a tvoří se z ní důležité hormony nebo vitamín D. Pokud je totiž cholesterolu, který je jinak prospěšný, v organismu nadbytek, ukládá se na stěně cév ve formě aterosklerotických plátů, což vede k jejich zúžení a omezení průtoku krve.

Vliv cholesterolu na zdraví člověka se většinou posuzuje na základě obsahu lipoproteinů v krvi, na které se cholesterol váže. Dva druhy cholesterolu s rozličným působením. HDL neboli High Density Lipoprotein, obsahuje vysoký podíl bílkovin, má v lidském těle za úkol přenos cholesterolu z krve do jater. Cholesterol v lipoproteinu HDL má ochranný účinek, nebezpečná pro organismus je jeho nízká hladina. LDL čili Low Density Lipoprotein, obsahuje vyšší podíl tuků, má oproti HDL pouze jednoznačně negativní efekt na zdraví a představuje riziko vzniku aterosklerózy.

Pro posouzení vlivu cholesterolu na zdravotní stav je třeba absolvovat krevní test. Při vyšetření cholesterolu a posouzení míry rizika jeho vlivu na zdravotní stav se měří hladina celkového cholesterolu v krvi, množství jeho složek HDL a LDL. Důležitou součástí testu je také vyšetření triglyceridů, jejichž zvýšená hladina rovněž přispívá k rozvoji aterosklerotických plátů.

Test hladiny cholesterolu pravidelně provádí praktický lékař při preventivních prohlídkách. Na ni máte nárok jednou za dva roky. Dle lékařů je však pro zabránění rozvoje vážných onemocnění plynoucích z jeho vysoké hladiny adekvátní absolvovat vyšetření jednou za rok. Jeho hladinu, včetně HDL, LDL a vyšetření triglyceridů lze změřit například v odběrových pracovištích SYNLAB.

Nadbytek cholesterolu se v organismu začne tvořit v důsledku příjmu nezdravé stravy. Jeho hladinu zvyšuje převážně nadbytek živočišných tuků v jídelníčku, negativně ji ale také ovlivňuje nízká tělesná aktivita, přejídání, stres nebo kouření.

Byť jsou živočišné tuky zdraví v mnoha směrech prospěšné, nesmí se to s nimi přehánět. Stačí je částečně nahradit kvalitními rostlinnými tuky, rybami či luštěninami. Rybu či řízek lze připravit „na přírodno“ a bez nadměrného použití tuků. Na chlebíčky také lze dát pomazánku z avokáda a chipsy nahradit oříšky. Nezapomenout ale také na pohyb a eliminaci stresu a kouření.

  • Adekvátní hladina celkového cholesterolu v krvi je do 5,00 mmol/l.
  • Množství 6,5 mmol/l je hladina cholesterolu považována za zvýšenou.
  • Nad 6,6 mmol/l hovoříme o vysoké hladině cholesterolu.
  • Hladina LDL cholesterolu by neměla přesáhnout 3 mmol/l.
  • HDL by u mužů mělo dosahovat hodnoty nad 1 mmol/l, u žen pak nad 1,2 mmol/l.

Dle TZ

www.synlab.cz
www.epicpr.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová