Knižní recenze a anotace

Vladimír Staněk: Kardiologie v praxi


Kategorie: Aktuality Knižní recenze a anotace 
27.prosinec 2020

Axonit CZ, edice Asclepius, druhé aktualizované a rozšířené vydání 2020, str. 424

Náplň kardiologie i kardiologie samotná se neustálým technickým pokrokem mění, čehož si je sám autor velice dobře vědom. První Kardiologie v praxi se dostala zájemcům do rukou před šesti lety a již současná situace vyžaduje doplnění a aktualizaci.

Ve třiceti kapitolách jsou shrnuty zásadní, důležité a nové poznatky oboru. Pro zopakování je uvedeno úvodem minimum anatomie a fyziologie srdečního svalu, význam anamnézy, včetně neinvazivních a invazivních vyšetřovacích metod, vývoj aterosklerotického plátu až po markery aterosklerózy. Podrobně je popsána hypertenze, jako nejčastější kardiovaskulární onemocnění a její nejmodernější léčba i ischemická choroba, nejčastější příčina úmrtí na srdeční choroby.

Uvedená elektrokardiografická diagnostika infarktu myokardu je výborným diagnostickým vodítkem. Dosažitelné vyšetřovací metody, včetně nejmodernější léčby, nejčastější vrozené vývojové defekty srdečního svalu a jejich řešení v dospělosti, následně získané chlopenní vady jsou výborně zpracované v samostatných kapitolách.

Velká pozornost je věnována srdečnímu selhání, poruchám srdečního rytmu – arytmiím, plicní hypertenzi i plicním emboliím. Krátce jsou zmíněny endokrinní poruchy a kardiovaskulární změny, revmatická horečka, nádory srdce, změny na elektrokardiografu u vrcholových sportovců, riziko nekardiálních operací u kardiaků a způsobilost kardiaků k řízení motorových vozidel.

Závěr tvoří stručná kardiovaskulární farmakoterapie a rejstřík. Veškerý text výborně doplňují kvalitní fotografie, názorné grafy a tabulky.

Publikace je čtivá, kapitoly logicky řazené. Drobné písmo by mohlo být malou závadou jinak výborné a určitě důležité pomoci v denní práci praktických lékařů.

Autor: MUDr. Olga Wildová