Léčivé rostliny

Přecházet nemoci se nevyplácí


Kategorie: Léčivé rostliny Aktuality 
17.prosinec 2020

Bolest hlavy, slabost a nepříjemný pocit v celém těle. Tělo vám dává jasně najevo, že teď potřebuje více péče. Chřipka, angína, rýma nebo záněty dutin. Typicky podzimní nemoci mnoho lidí často přechází a v době coronaviru je mohou lidé vnímat chybně jako málo významné. Pro tělo je totiž zátěží každá nemoc, a aby se s ní zvládlo vypořádat, potřebuje k tomu vhodné podmínky - teplo, klid, dostatek spánku a zvýšený příjem tekutin. Klid by měl být fyzický a také psychický.

Pokud si nenaměříme vysokou teplotu, není nutné jít hned do lékárny. Pomoci si můžeme přírodními přípravky. Pro prevenci infekčních onemocnění je nutno především povzbudit a upevnit imunitu. Jedním z nejlepších bylinných prostředků je eleuterokok či echinacea a hlavně gemmoterapeutika – prostředky ze zárodečných částí rostliny jako je černý rybíz, ořešák královský, lesní bez, jak doporučuje známá bylinářka. Potlačit viry pomáhá také gemmoterapeutikum z vrby a tinktura ze semen grepu. Na bakterie je velice účinná lichořeřišnice a česnek.

Po dostatečném klidu a dlouhém spánku se tělo může za pár dní, někdy i hned druhý den, cítit mnohem lépe. To ale určitě neznamená, že je vhodné se ihned vrátit do běžného režimu s veškerou zátěží. Na vypořádání se s nemocí organismus spotřebuje velkou dávku energie, takže můžeme být i další týden zesláblí a náchylnější k dalším nákazám. Alespoň pár dní bychom si tedy měli nechat na doléčení a následující týden až dva se vyhnout zvýšené fyzické aktivitě a stresům, ale také otužování a alkoholu.

Po prodělaných infekcích je nutné podpořit organismus, a posílit jednotlivé orgány. Zde lze využít houby jako žampion, lesklokorku, penízovku či šiitaké. Na dýchací orgány pomohou divizna, habr a líska. Celkovou sílu organismu lze znovu získat podporou činnosti jater a žlučníku pomocí ostropestřce, jalovce či rozmarýnu. Důležitá je činnost ledvin, které se posílí a pročistí vřesem či celíkem zlatobýlem. Stále také platí zůstávat v teple a dopřát si dostatek spánku i odpočinku během dne.

Především pracující a lidé starající se o rodinu mají často sklony některé nemoci podceňovat a své zdraví odsouvají až na druhé místo. Přechozené nemoci mohou vyřadit z provozu na dlouhé týdny, či měsíce, způsobit chronické potíže a trvalé následky. Z přechozené chřipky se tak může snadno stát zápal plic. Neléčené nemoci virového i bakteriálního původu mohou zanechat následky na srdečním svalu či chlopni.

 K dlouhodobému posílení organismu lze přispět také nasazením bylinných kúr. Je mnoho rostlin, které se využívají ve východních civilizacích pro svou účinnost – kalisie, rozchodnice, eleuterokok či maralí kořen. K nejúčinnějším prostředkům ke zvýšení imunity patří flavonoidy. Dle TZ

www.byliny-naděje.cz
www.nadeje-byliny.eu

 

Autor: MUDr. Olga Wildová