AIDS

Den boje proti AIDS a VZP


Kategorie: Aktuality AIDS 
30.listopad 2020

Počet klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny, u kterých lékaři diagnostikovali nákazu HIV, stále stoupá. V loňském roce jich bylo celkem 1 811, o téměř 27 % více než před pěti lety. Dvakrát rychleji přibylo nemocných mužů než žen. Pojišťovna vloni vydala na léčbu těchto pacientů téměř 400 milionů Kč.

Náklady na léčbu nemocných s HIV vzrostly během uplynulých pěti let o 54,5 %, tedy výrazně více, než by odpovídalo nárůstu počtu nemocných. Průměrné náklady na léčbu jednoho pacienta byly vloni 220 tisíc. Analýzu zveřejňuje pojišťovna v souvislosti s připomenutím Dne boje proti AIDS, který připadá na úterý 1. prosince 2020.

Infekce HIV se šíří všemi věkovými kategoriemi. Vloni bylo pozitivních 67 dětí do 19 let, nejstarší pacient překročil 90 let. Více než polovina nakažených, tj. 64 %, bylo ve věku mezi 30 a 49 lety. Nejvíce nakažených bylo evidováno v Praze, nejméně pak ve Zlínském kraji.

Nejspolehlivější ochranou je samozřejmě prevence. Lidé by se měli chovat nerizikově, ale bohužel i přes veškerá doporučení počet nakažených virem HIV a nemocí AIDS celosvětově stoupá. Ač je dnešní medicína na velmi vysoké úrovni a vědci se snaží přijít stále na něco nového, lék na tuto nemoc neexistuje. Současná léčba je však velmi efektivní.

Potřebné informace naleznete např. na webových stránkách Národního programu boje proti AIDS v České republice https://www.aids-hiv.cz/ a České společnosti AIDS pomoc http://www.aids-pomoc.cz. Důležité je o této problematice vzdělávat už děti ve školním věku.

 Ten, kdo si myslí, že se mohl nakazit, by se měl nechat otestovat. Protilátky proti HIV se vytvářejí zpravidla 2–5 týdnů po nákaze, takže má-li být výsledek testu skutečně spolehlivý, musí uplynout cca 3 měsíce od rizikového chování. Test může na žádost pacienta zajistit jeho praktický lékař, anebo lze využít anonymní testování, a to i v terénu, tzv. testovací checkpointy, podrobnosti naleznete například na webech https://www.hiv-testovani.cz/ nebo https://tadyted.com/. Výsledek testu bude znám nejpozději do 14 dnů. V některých případech pojišťovna testování hradí.  Dle TZ

www.vzp.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová