Nemoci a jejich příznaky

Ohrožení pacientů s plicními potížemi


Kategorie: Nemoci a jejich příznaky Aktuality 
20.listopad 2020

Virus covidu-19 napadá buňky plic i dýchacích cest, proto je obzvlášť nebezpečný pro pacienty s chronickou obstrukční nemocí. Těm tak při nákaze hrozí vážné komplikace i dlouhodobé problémy. Jen v Česku aktuálně žije přibližně čtvrt milionu lidí s diagnózou CHOPN. Vojenská zdravotní pojišťovna připomíná důležitost prevence u příležitosti Světového dne chronické obstrukční nemoci.

Zkratkou CHOPN se běžně souhrnně označují chronické obstrukční plicní nemoci, a to konkrétně chronická bronchitida a plicní emfyzém. Jedná se o onemocnění dolních cest dýchacích, při kterém dochází k omezení průtoku vzduchu v průduškách. Postihuje nejčastěji dospělé muže středního věku a seniory, kteří dlouhodobě kouří cigarety.

Mnozí nemocní si vůbec neuvědomují, že jsou CHOPN postiženi a své potíže – dušnost, kašel, únavu přecházejí. Měli by být vyšetřeni odborníkem na plicní choroby.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) má CHOPN diagnostikovánu více než 251 milionů pacientů a současně se jedná o čtvrtou nejčastější smrtelnou nemoc. Světový den chronické obstrukční nemoci si už od roku 2001 připomínáme vždy v listopadu, letos však za bezprecedentních podmínek během pandemie covidu-19. U pacientů s CHOPN existuje mnohem vyšší riziko závažnějších komplikací nejen při nákaze covidem-19, ale i jiným virovým či bakteriálním onemocněním. Patří proto mezi nejrizikovější skupiny a měli by dbát zvýšené opatrnosti nejen během této pandemie, ale i během každoročního chřipkového období.

Mezi běžné kroky k prevenci CHOPN se řadí hlavně zdravý životní styl, vyhýbání se dlouhodobému pobytu v silně zaprášeném prostředí a nekouření cigaret. Škodlivé toxiny v cigaretovém kouři oslabují obranu plic před infekcemi a zužují průdušky. Základem prevence CHOPN proto je odpustit si tento zlozvyk. Odhaduje se, že je jím způsobeno až 85–90 % případů této nemoci, proto pro pacienty, kteří chtějí přestat kouřit, nabízí Vojenská zdravotní pojišťovna roční příspěvek 400 Kč na odvykací léčbu.

Dle TZ

www.vozp.cz
www.stance.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová