Knižní recenze a anotace

Ptačí smysl (anotace)


Kategorie: Knižní recenze a anotace Aktuality 
22.listopad 2020

Jaké to je být ptákem? Třeba rorýsem létajícím rychlostí vyšší než sto kilometrů v hodině? Nebo kivim ploužícím se tmou novozélandské noci? A co se honí hlavou slavíkovi, když si při zpěvu pohrává s tóny? Odpovědi na tyto i na mnoho dalších otázek přináší Tim Birkhead – přední světový ornitolog – v poutavě napsané a vtipné knize Ptačí smysl. Nechte se překvapit poznáním, jak ptáci vnímají svět!

 Na příklad kivi: „Teprve když vám leží na klíně, uvědomíte si, jak naprosto bizarní tento pták je. Lewis Carroll by ho miloval – je totiž stělesněním zoologických rozporů; víc samec než pták, s hustým peřím připomínající srst, řadou dlouhých vousů a protáhlým zobákem s velmi citlivými nozdrami. Cítím, jak mu bije srdce, když šátrám v bujném opeření, abych našel jeho malá křidélka. Jsou prapodivná; vypadají jako zploštělý prst s několika pery po jedné straně, zakončený zvláštním hákovitým nehtem (k čemu ho asi používá?) Nejpozoruhodnější jsou na kivim drobounké, naprosto nepoužitelné oči…“

V této výjimečné knize čerpá Birkhead, profesor na univerzitě v Sheffieldu a autor úspěšných  publikací ověnčených řadou cen – ze svých bohatých zkušeností získaných celoživotním studiem ptáků. Poutavě přibližuje jejich vnímání světa, jejich citlivé smysly, kterými rozeznávají prostředí, orientují se v něm a využívají je k vzájemné komunikaci.

Fascinující a vtipně psaná kniha je podložená fakty. Určitě si najde své čtenáře. Doporučuje ji rovněž Česká společnost ornitologická.

www.knihykazda.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová