Sex a zdraví

Sex a intimní onemocnění


Kategorie: Aktuality Nemoci a jejich příznaky Pohlavně přenosné choroby 
19.listopad 2020

Při sexuálním vzrušení jdou velmi často určitá pravidla, prevence a uvážlivost stranou. V takový moment málokdo přemýšlí o možných rizicích nebo intimních onemocněních. A pokud k potížím dojde, většina lidí o nich nechce mluvit ani před lékařem, ani před svým partnerem. Intimní partie však hrají v partnerském a sexuálním životě podstatnou roli. Pokud je něco v nepořádku, je třeba to řešit. Jinými slovy, řekne-li se intimní onemocnění, nemusí se jednat o „klasické“ nemoci jako je syfilis, chlamydie, HPV, kapavka anebo HIV.

Sexuální zdraví se netýká pouze ochrany před sexuálně přenosnými nemocemi (STD), ale také prevence dalších intimních obtíží. Onemocnění intimních partií není příjemná věc. Je důvodem, proč se vyhýbat společenským akcím a jakékoliv příležitosti k sexuálnímu styku s partnerem. Přitom, partner je ten, kdo by měl sdílet i nepříjemné zdravotní komplikace. Podle docentky klinické psychologie Laury Janáčkové je důležité o obtížích mluvit nahlas a nazývat je správnými slovy.

Bakteriální vaginóza se řadí mezi nejčastější gynekologické onemocnění žen a vzniká narušením přirozené poševní rovnováhy (pH). Dochází k přemnožení bakterií způsobujících zánět. Důvodem může být užívání antibiotik, dlouhý pobyt v mokrých plavkách, přemíra užívání prostředků na intimní hygienu, anebo nechráněný sex s nestálým partnerem. Jedním z nejčastějších příznaků této bakteriální infekce je zápach, často popisovaný jako „rybí“, a našedlý výtok. Přestože nejde o pohlavně přenosné onemocnění, samotným aktem se infekce může zhoršovat. Léčba vaginózy je poměrně jednoduchá – probíhá za pomoci cílených antibiotik nebo přípravků obnovujících přirozenou vnitřní mikroflóru.

Zánět močových cest postihuje ženy desetkrát častěji než muže. A kromě toho, že se jedná o velmi bolestivý stav, který postihuje močovou trubici, močový měchýř a ledviny, má také negativní dopad na sexuální život ženy. Jsou to právě záněty močového měchýře, které vedou ženy k odmítání pohlavního styku a k sexuální abstinenci. Paradoxem je, že právě sex vyvolává problémy s močovým měchýřem a jeho zánětem. Při sexu bakterie, které se v okolí močové trubice a konečníku nacházejí snáze proniknou do močového ústrojí. Často to bývá v případě nočního sexu, po němž se ženy neumyjí, anebo si alespoň neodskočí.

Ještě problematičtějším je dnes již odtabuizovaný anální styk. E.coli, která záněty nejčastěji způsobuje, je bakterií střevního původu. Análním stykem se dostane ve větším množství jak do pochvy, tak i do okolí močového ústrojí a následně i do něj. V případě zánětu močových cest je třeba nasadit cílená antibiotika, dodržovat pitný režim a alespoň po dobu léčby vynechat sexuální aktivitu.

Hemoroidy jsou žilní pletence v oblasti konečníku u každého člověka. Jejich úkolem je uzavírat konečník a bránit samovolnému úniku střevních plynů a stolice. Obtěžuje jejich zánět a zvětšení, které se projevuje pálením, svěděním, otoky a někdy i krví na toaletním papíru.

Příznaky zmírní kombinace režimového opatření jako je strava bohatá na vlákninu a dostatečný příjem tekutin, lokální (masti, čípky) a medikamentózní léčba. Cílem užívání venofarmak (léků) je posílení žilní stěny v hemoroidálních pletencích a zastavení probíhajícího zánětu. Vhodná venofarmaka doporučí a případně předepíše lékař.

Není nijak dokázáno, že by jakákoliv sexuální praktika nějakým způsobem rozšíření hemoroidů ovlivňovala. Faktem však zůstává, že v případě hemoroidálního onemocnění k výraznému nepohodlí při sexu zpravidla dochází. Důvody, proč člověk pociťuje nepříjemnost jsou bolestivost a vizuální složka. Proto je třeba řešit hemoroidální onemocnění včas.  Dle TZ

www.focus-age.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová