Prostata

Prostata & Varlata


Kategorie: Aktuality Prostata Rakovina 
19.listopad 2020

Párovým mužským orgánem (lidově zvaným koule) jsou varlata, odborněji testes. Tento orgán uložený v šourku je nepostradatelnou součástí reprodukce. Zde se vyvíjejí spermie ve 32,9 stupních Celsia 72 dní.  Tyto intimní partie by se neměly příliš vystavovat nadbytečnému teplu – například častým saunováním nebo položeným notebookem na klíně. Také kouření je poškozuje - snižuje počet i jejich pohyblivost.

Prostata neboli předstojná žláza dodává spermiím energii a živiny potřebné pro dlouhou cestu za oplodněním vajíčka. Oběma orgánům svědčí pravidelný sexuální styk, díky kterému se prokrvují. Z varlat se zároveň odplavují odumřelé spermie a toxiny. Prevence mužského zdraví však nespočívá jen v sexuálním styku.

V posledních letech se prevence mužského zdraví dostává více do povědomí, hlavně díky hnutí listopadového „movemberu“, který každoročně symbolickým knírkem upozorňuje na důležitost prevence mužského zdraví, a tedy i rakoviny prostaty a varlat.

Jak lze rakovině předejít? Zpozornět, objeví-li se příznaky, jako je přerušované, časté a bolestivé močení nebo dokonce krev v moči. Je dobré ihned navštívit praktického lékaře nebo urologa. Příznaky mohou značit rakovinu prostaty nebo její jiné onemocnění. Proto nehledat rady na internetu a co nejdříve se objednat k odborníkovi.

Kateřina Vacková, lékařka a zakladatelka neziskové organizace Loono, která založila projekt #prsakoule, zdůrazňuje nutnost všímat si jakýchkoliv změn velikosti, tvaru nebo povrchu varlete. Je proto důležité provádět pravidelné samovyšetření. (Viz stránky Loono.) Je možné si vzít na pomoc také partnerku. Rakovina se však nemusí projevovat jen bolestí v konkrétních postižených místech. K lékaři by se mělo zajít také v případě podezřele rychlého úbytku váhy, nevolnosti, zvracení či nechutenství.

Každá bulka ovšem automaticky rakovinu neznamená. Zhoubný nádor ale může vyvrátit pouze lékař za pomocí příslušné diagnostiky, takže opravdu s návštěvou neotálet. Může se však jednat také o nádor nezhoubný nebo jiné onemocnění, které je třeba také včas odhalit a vyhnout se pozdější náročnější léčbě. Pokud se se samovyšetřením začíná, je možno nahmatat v šourku nad varletem nadvarle, které je stejné na obou stranách. Pokud tomu tak je, a nález je symetrický, je vše v pořádku.

Někteří muži všechny výše zmíněné postupy již znají, ale o preventivní prohlídky i samovyšetření se zajímají až v pozdějším věku, což je ale chyba. Rakovina prostaty se sice projevuje převážně u mužů kolem 60. a 70. roku věku, ale rakovina varlat je záležitostí hlavně mužů mladších. Postihuje totiž  nejčastěji muže ve věku mezi 15. a 40. rokem. Se samovyšetřením proto je dobré začít co nejdříve – právě teď, symbolicky, v listopadu.

Článek je odpovědí na nejčastější dotazy. Pokud budou další, lze kontaktovat Loono na sociálních sítích nebo přes kontaktní formulář na www.loono.cz.  Dle TZ

www.loono.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová