Bolest

Češi a migréna (výzkum)


Kategorie: Aktuality Bolesti hlavy 
13.listopad 2020

 Migrénou trpí každý desátý člověk v České republice a dle výzkumu STEM/MARK si stejný počet lidí myslí, že bolest hlavy a migréna jsou totéž. Pouze čtvrtina respondentů uvedla rozdíl mezi migrénou a běžnými bolestmi hlavy. Migréna je nemoc vyznačující se opakovanými bolestmi hlavy střední až silné intenzity, doprovázená dalšími projevy, jako je například zvracení, nevolnost, citlivost na zvuky, pachy a světlo a extrémní únava. Vyvolat záchvat migrény může celá řada spouštěčů, mezi které Češi správně řadí například stres a změnu počasí, méně spouštěče ze skupiny potravin a nápojů jako alkohol, glutamát nebo tavené sýry. Při dotazech na prevenci respondenti ale přikládají spouštěčům určitou důležitost. 35 % z nich se domnívá, že je migréně možné vždy předejít, pokud se člověk vyhne právě spouštěčům. To ovšem nemusí být vždy pravda.

Co si o tomto závažném neurologickém onemocnění myslí Češi a jak moc ho doopravdy znají, zjišťoval výzkum agentury STEM/MARK v dubnu 2020. Až 78 % Čechů ví, že migréna a bolest hlavy nejsou totéž, ale pouze čtvrtina se domnívá, že ví, v čem se liší. Pocit, že je migréna v Česku stále spíše tabu a zůstává tak společností nepochopená, má téměř polovina respondentů. Problematiku migrény vysvětluje jen 5 % z nich. Přestože dnes existuje již celá řada akutních i preventivních léčebných možností, pouze třetina Čechů se domnívá, že je možné migrénám předcházet.

Vyvarování se spouštěčů je u lidí trpících migrénou velmi důležité a řada pacientů se o to intenzivně snaží. Některým spouštěčům se bohužel nelze vždy vyhnout, i pokud se eliminují, nemusí se vždy podařit migréně předejít.  Lidé za migrénu nemohou. „U některých pacientů dokonce není možné konkrétní spouštěče záchvatu vysledovat vůbec,“ vysvětluje neurolog MUDr. Tomáš Nežádal, Ph.D., předseda Czech Headache Society a vedoucí specializovaného centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy v Praze. Přibližně polovina Čechů správně usuzuje, že migréna je léčitelné onemocnění, které však nelze vyléčit úplně. Na prevenci se ale neshodují, přestože možností, jak předcházet migréně, je více.

Přestože je migréna závažné neurologické onemocnění, každý pátý Čech stále věří, že s ní není třeba chodit k lékaři, 8 % se domnívá, že ji člověk dokáže léčit sám. V řadě případů však nejsou volně dostupné léky proti bolesti vhodnou volbou a konzultace u lékaře je jedinou správnou cestou. Dostupné jsou totiž nejenom léčebné možnosti pro tlumení akutních záchvatů migrény, ale také preventivní léčba, kterou může doporučit pouze neurolog.

Třetina respondentů si chybně myslí, že se migréně nedá nijak předejít. Pouze desetina ví, že se migréna léčí ve specializovaných centrech. Mimo ně se léčbě věnují v případě lehké migrény praktičtí lékaři a u těžších forem migrény neurologové. Specializovaných center pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy je   v České republice 30.

Přibližně 90 % Čechů věří, že je migréna závažné onemocnění, které ovlivňuje psychiku člověka a jeho osobní a profesní život. To potvrzují i samotní pacienti trpící migrénou. Přesto má téměř polovina všech respondentů pocit, že je migréna ve společnosti stále tabu, někdy dokonce komplikuje osobní vztahy a zůstává nepochopena. Pravdou je, že existuje několik typů migrény, které různou měrou zasahují do životů pacientů. Také proto může být někdy pro okolí složité pochopit nejenom samotnou migrénu, ale i obtíže, které s ní lidé zažívají. Pacienti trpící migrénou by měli své okolí s potížemi seznámit a s ošetřujícím lékařem společně najít způsob léčení i prevence.

 Dle TZ

www.havaspr.com

www.omigrene.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová