Knižní recenze a anotace

Raynor Winnová: Pobřežní cesta


Kategorie: Knižní recenze a anotace Aktuality 
04.listopad 2020

Nakladatelství Kazda, vychází 6. listopadu 2020, vydání první, str. 352

Představujeme novinku, která právě přichází na trh. Jedná se o otevřenou optimistickou osobní výpověď o tom, jak těžké je zvládnout zármutek a jak ozdravnou moc může mít příroda. Především je to však příběh o domově, který můžeme ztratit, znovu vybudovat i nečekaně objevit.

V příběhu zoufalí manželé přišli o dům i o práci a jeden z nich navíc trpí nevyléčitelnou nemocí. Nezbývá jim skoro nic – ani čas. Rozhodnou se vydat na cestu dlouhou tisíc kilometrů. Z pěší výpravy po útesech anglického pobřeží mezi mořem a nebem se tak stává životní pouť.
Pro Raynor Winnovou je to pouť, která je zároveň cestou k naději, sebeuvědomění i k čirému prožitku těch nejzákladnějších věcí – k naději.  (První vydání knihy se stalo bestsellerem Sunday Times.)

Raynor a Moth jsou manželé ve středním věku, kteří ve Walesu mají rodinnou farmu. Tu společ­nými silami opravili a vychovali zde své děti. Kvůli špatné investici ale ze dne na den o všechno přijdou a ocitnou se bez domova. Jen několik dnů nato se dozvědí, že Moth trpí vzácným degenerativním onemoc­něním. Když přemítají, co si počít, vzpomene si Raynor na knihu, kterou kdysi četla, a manželé se spontánně rozhodnou jít pěšky podél jihozápadního anglického pobřeží – značenou cestu dlouhou asi tisíc kilometrů. Za poslední peníze si koupí použitý stan a dva batohy a prostě vyrazí. Celou dobu musí vyžít pouze z osmačtyřiceti liber na týden.

Autorka i po dokončení Jihozápadní pobřežní cesty se stále pravidelně věnuje dálkovým pochodům, píše o přírodě, bezdomovectví a táboření pod širým nebem. Žije v Cornwallu se svým manželem Mothem a jejich psem Montym.

www.knihykazda.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová