Medicína

Světový den mrtvice


Kategorie: Aktuality 
29.říjen 2020

Tento den 29. 10. 2020 připomíná Vojenská zdravotní pojišťovna důležitost povědomí o tomto onemocnění. V České republice ročně postihne 30 tisíc Čechů a 8 tisíc z nich na její následky zemře. Prevence však není náročná a každý s ní může začít okamžitě.

Mrtvice neboli mozková příhoda je akutní stav, při kterém dochází k nedostatečnému dokrvení určité části mozku. Příčinou bývá nejčastěji ucpání cévy nebo její prasknutí. V důsledku toho dochází ke snížení nebo úplnému zastavení funkce zasažené části mozku. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) postihne alespoň jednou v životě každého čtvrtého člověka a jedná se o druhou nejčastější příčinu smrti. Pokud se pacientovi nedostane včas vhodná léčba, až třetina postižených trpí trvalými následky, jakými jsou například částečné ochrnutí končetin či poruchy řeči. Život pacientů po mrtvici se tak významně komplikuje.

Mozek jako řídicí centrum celého lidského organismu je přirozeně závislý na neustálém příjmu okysličené krve. Při mrtvici se tento přísun zastaví a v tu chvíli hraje roli každá vteřina. Neokysličené mozkové buňky umírají už po pěti minutách. Pokud je však léčba zahájena do jedné hodiny od vzniku příznaků, až 70 % pacientů se zcela zotaví. V opačném případě může tento stav vyústit v trvalou invaliditu či úmrtí.

Mezi první příznaky patří ochablost obličejových svalů, dost často bývá viditelná například na spadlém koutku na jedné straně úst. Rozpoznání rizika mrtvice a zavolání pomoci hraje naprosto zásadní roli. Pokud je u někoho podezření na mrtvici, měl by se zkusit usmát, (zda neklesne ústní koutek nebo víčko). Varovným příznakem může být porucha řeči.

V takovou chvíli je nutno ihned volat rychlou záchrannou službu (155). Čím dříve se postiženému dostane pomoci, tím má větší šanci.

Cévní mozkovou příhodu může prodělat člověk jakéhokoliv věku. Mezi hlavní rizikové skupiny patří lidé s vysokým krevním tlakem a vysokou hladinou cholesterolu v krvi. Snižovat nebezpečí mrtvice lze okamžitě. Důležité je dodržovat správnou životosprávu, jíst dostatek ovoce a zeleniny a pravidelně se hýbat. Důležité je však také nekouřit a omezit konzumaci alkoholu, absolvovat pravidelné vyšetření u praktického lékaře, který tak může průběžně sledovat zdravotní stav a upozornit na eventuální rizika.

Dle TZ

www.stance.cz
www.VoZP.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová