Další

Výskyt tuberkulózy v romských osadách


Kategorie: Aktuality Choroby 
12.říjen 2020

Neochota spolupracovat, negramotnost, výrazně rozdílné hodnotové orientace komplikují boj slovenských lékařů jak s tuberkulózou, tak nově s nemocí COVID-19 v romských osadách. Na Slovensku žije v segregovaných osadách 300 tisíc Romů, vzdálených mnoho kilometrů od většinové společnosti. Bez přístupu k vodě, v nedobrých hygienických podmínkách a v nejasných rodinných konstelacích je téměř nemožné dohledat kontakty, a to jak u COVIDU-19, tak u tuberkulózy (TBC). Strach z nákazy koronavirem a karantény však vede k tomu, že se obyvatelé osad více hlídají.

Na situaci upozornil na kongresu plicních lékařů doc. MUDr. Ivan Solovič, primář I. oddelenia pneumoftizeológie Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie na online Kongresu České pneumologické a ftizeologické společnosti spojeném s Hradeckými pneumologickými dny a Moravskoslezskými pneumologickými dny.

Existuje projekt Asistentů osvěty zdraví. Jsou to Romové, kteří žijí v osadách, umí číst a psát a mají alespoň základní školu. Tito lidé pomáhají k tomu, aby TBC zůstala v osadách pod kontrolou. Bez nich by nebyla možnost se dozvědět, kdo s kým bydlí, kdo je matkou a kdo otcem dítěte apod. Pokud by se vycházelo z oficiálních záznamů na obecním úřadě, takby se zjistilo, že v jedné maringotce má nahlášeno trvalý pobyt 110 lidí. Projekt dobře fungoval pro nákazu TBC a nyní regionální hygiena i armáda asistenty využívají pro detekci COVIDU-19.

Asistenti tvoří prostředníky mezi jednotlivci v komunitě a mezi zdravotníky. Využívají edukační materiály v romském jazyce s obrázky. Zvyšují efekt léčby v domácím prostředí. Ne vždy se ale podaří vybrat vhodného asistenta, někteří mají předsudky, mladé ženy často otěhotní a práci pak nezvládají. Někdy je taky problém ze strany zdravotníků, kteří mají předsudky a nechtějí spolupracovat s člověkem jiného etnika.

U tuberkulózy se daří slovenským plicním lékařům držet čísla na stejné úrovni jako v letech předchozích, letos je lehce zvedají navrátilci z Velké Británie. V roce 2019 to bylo 214 případů TBC a 30 recidiv, z toho 76 u Romů, což je 35 % z celkového počtu, z vyloučených romských osad to bylo 95 %. V posledních letech klesá počet nemocných, ale to neplatí u minoritních skupin, zde zůstávají čísla stabilní. Podle doc. Soloviče se ale lidé v osadách zalekli koronaviru. Pokud dříve lidé kašlali delší dobu, neřešili to. Nyní stačí, aby někdo kašlal jen chvíli, a ostatní z osady jej hned vyšlou k lékaři. Svou roli v tom hraje i to, že nechtějí do karantény. Tento stav zažili, když se některé osady zavřely kvůli nákaze na 42 dní. Zatím není prokázán ani jeden případ souběhu nákazy covidem a TBC. Dle TZ

www.mavepr.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová