Nadváha a obezita

Světový den srdce (29. 9.)


Kategorie: Cukrovka Nadváha a obezita Aktuality 
29.září 2020

Důvodem, proč se 29. září ve více než 100 zemích slaví Světový den srdce je úmrtí téměř poloviny populace na srdečně-cévní onemocnění. Letošní téma „Use Heart“, tedy „Používej srdce“, je spojené nejen se srdečně-cévními onemocněními, větším rizikem u diabetiků, ale i s ostatními oblastmi reálného života.

Diabetes je onemocnění, které nejen zvyšuje riziko vážného průběhu covid-19, ale vede také k podstatně vyššímu výskytu srdečně-cévních onemocnění. Vysoká hladina krevního cukru poškozuje jak malé, tak velké cévy. Dle dat ÚZIS bylo v České republice srdečně-cévní onemocnění důvodem úmrtí 44 % všech zemřelých diabetiků v roce 2019, polovinou z nich byla ischemická choroba srdeční. Zatímco dříve se léčba diabetiků zaměřovala výhradně na úpravu hladiny cukru v krvi, moderní antidiabetická léčba pomocí GLP-1 agonistů současně chrání srdce a cévy.

S diabetem se v ČR nyní léčí přes milion diabetiků. Dle predikcí bude počet pacientů dále stoupat a v roce 2030 by se mohlo jednat dokonce o 1,3 milionu léčených pacientů. I v případě, že by se tedy počet diabetiků nezvýšil a procento úmrtí zůstalo stejné (44 %), jednalo by se o více než 448 000 lidí s diabetem, u nichž bude, pokud se situace nezmění, příčinou úmrtí srdečně-cévní onemocnění. Nejvíce diabetiků na srdečně-cévní onemocnění v loňském roce zemřelo v Královéhradeckém kraji, nejméně pak v Jihočeském kraji. Srdečně-cévní onemocnění jsou přitom nejčastější příčinou úmrtí nejen u diabetiků, ale u celé populace.

Za posledních 13 let bylo v České republice schváleno a zavedeno více než 20 nových antidiabetických léčiv. Jedním z nich jsou GLP-1 agonisté, které nejen že upravují hladinu cukru v krvi, ale byla u nich také prokázána kardioprotektivita (schopnost chránit srdce a cévy diabetiků). Vliv mají rovněž na snižování hmotnosti, přičemž nadváha a obezita jsou dalším ze zdravotních komplikací zvyšujících riziko srdečně-cévních onemocnění. Pacient si léčbu aplikuje 1x denně nebo dokonce jen 1x týdně.

Předpis léků a úhrada ze strany pojišťovny podléhá splnění určitých daných podmínek. „Zhruba před 13 lety, kdy jsme začali používat léky ze skupiny analog GLP-1 receptorů, začala platit limitující, tzv. indikační, omezení stanovená Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL). Uvedená omezení povolují předpis těchto léků v základní nebo zvýšené úhradě, a tedy jejich proplacení pojišťovnami. V České republice stále platí původní rozhodnutí SÚKLu o cílové hodnotě HbA1c (tj. hodnota dlouhého cukru, což je indikátor kompenzace, tedy úpravy hladiny glykémie), při níž je léčba analogem GLP-1 povolena až v hodnotě nad 60 mmol/mol. Dle mezinárodního konsensu odborných společností, stejně jako v Doporučených postupech České diabetologické společnosti, se ale doporučuje zahájit léčbu analogy GLP-1 již při hodnotě 53 mmol/mol. Důvodem je skutečnost, že tak lze časnější léčbou významně snížit riziko rozvoje obávaných cévních komplikací diabetu. Druhým omezením SÚKLu je také index BMI (ukazatel hmotnosti), který musí být na úrovni obezity, tedy více než 30 kg/ m2, resp. 35 kg/m.“

Pacient má v současné době mnohem větší vliv na léčbu, než tomu bylo dříve. „Diabetologové mohou dnes pacientům nabídnout více, než tomu bylo dříve. Je ale důležité, aby zodpovědnost alespoň částečně převzali i pacienti. A nejen v oblasti dodržování rad lékaře. Jsou léky, které pacientům pomáhají, ale pojišťovna poskytuje úhradu pouze pacientům s vyšší hmotností a hladinou cukru v krvi. Je ale známo, že tyto léky pozitivně ovlivní i zdravotní stav pacientů nesplňujících podmínky pojišťoven k úhradě. Potom je důležité i zapojení pacienta do platby za léčbu, pokud je to možné. Benefity se vrátí větší kvalitou života, možností dále pracovat i menším rizikem infarktu a mrtvice. Pacienti navíc, byť se zpožděním, získají část vynaložených peněz díky ochrannému limitu pojišťoven zpět. Zároveň je ale nutné, aby i zdravotní pojišťovny rozšířily úhradu těchto léků širší skupině pacientů. Prevence kardiovaskulárních komplikací v dlouhodobém horizontu plátcům mnoho peněz ušetří, a především výrazně prodlouží délku i zlepší kvalitu života pacientů.  

Zásadní rady pro Světový den srce začínají doporučením vhodného pravidelného pohybu pro rozproudění krve pro udržení kondice, vhodný jídelníček, dobrá nálada. Zvýšený zájem o ochranu srdce diabetiků – viz:www.nebudkarDIAk.cz

Je ale pro každé srdce dobré se věnovat více mezilidským vztahům, umět se spřátelit, vyslechnout druhého, udělat někomu radost, prostě umět potěšit. A pokud jsou zde nějaké obavy nebo nedorozumění s blízkými, zapomenout na ně a domluvit se v dobrém.  I to patří k Světovému dni srdce!  Dle TZ

www.focus-age.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová