Bylinky

Byliny našich luk jako alternativní léčba


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství Léčivé rostliny 
18.září 2020

Léčivé účinky bylin byly známy našim předkům a uznávány jsou i v dnešní moderní době. S klasickou medicínou se mohou vzájemně doplňovat a podporovat. Na příklad při snaze o otěhotnění se určitě ocení jejich schopnost stimulace orgánů, prokrvení nebo působení na hormonální hladinu.

Kombinace obou přístupů může být podle odborníků při léčbě neplodnosti tou nejlepší variantou. Nejdůležitější je samozřejmě určit příčinu neplodnosti. Ať už se jedná o hormonální nerovnováhu, poruchu ovulačního cyklu, nebo například zvýšený stres, každý z těchto problémů si žádá specifické složení bylinných směsí jako výborný doplněk klasické léčby. Výhodou je, že kromě zakoupení bylinných koncentrátů je možné mnoho bylin natrhat i na louce.

Nejznámější bylinou spojenou s léčbou neplodnosti je kontryhel. Tato vytrvalá bylinka hojně roste na loukách, kde je možné sbírat ji až do podzimu. Další možností je vysadit ji na zahradě. Využívají se jak květy, tak listy. U nich je jen potřeba zkontrolovat, zda nejsou napadnuté padlím. V opačném případě se hodí i na sušení, takže je možné využití v zimních měsících. Kontryhel posiluje dělohu a působí proti potratům. Zároveň zvyšuje pravděpodobnost početí. Pro jeho zmírňující účinky při menstruačních bolestech a schopnosti upravit cyklus ho ocení i ženy a dívky, které se o početí nepokoušejí.

Další z bylin, která kromě početí pomáhá i při menstruačních bolestech, je meduňka. Daří se jí na zahradě i v truhlíku za oknem, v přírodě ji najdeme na vlhčích místech. Vyplatí se sbírat ji za slunného počasí, kdy mají listy nejvíce účinných látek. Naopak při sušení listů je lepší se slunci vyhnout, aby si tyto látky zachovala. Meduňka antioxidačním účinkem stimuluje dělohu, upravuje trávení a hormonální činnosti v těle. Jejím užíváním se utužuje kognitivní a duševní zdraví.

Sporýš lékařský je na první pohled nenápadná bylina, která často roste mezi kamením, podél cest nebo na málo rozkvetlých loukách. Jeho květ je možné sbírat až do konce babího léta a hodí se na čaje, obklady i koupele. Sporýš pomáhá vyvolat menstruaci, stimuluje vaječníky, uvolňuje menstruační křeče a zároveň harmonizuje střevní mikroflóru. Dobrým pomocníkem je také při těžkostech v přechodu.

Heřmánek pravý - téměř univerzální bylinka, určitě známá i největším skeptikům přírodní léčby. Hojně se využívá jak v lékařství, tak v kosmetice. Heřmánek roste v rumištích i okolo cest, jeho květy lze sbírat až do září. Nezastupitelnou funkci má heřmánek při léčbě ženských potíží. Tiší menstruační bolesti, zajišťuje normální trávení a přirozenou obranyschopnost organismu. Stejně jako meduňka přináší dobrou náladu.

Řebříček má stejně jako pampeliška, meduňka či heřmánek výborný vliv na trávení. Na mezích, loukách i na okrajích lesů můžeme sbírat jeho květy od června až do září. Bylina velice dobře působí na dělohu, jejím užíváním lze dokonce předcházet vzniku myomů nebo zánětu vaječníků. Čaj z řebříčku pomáhá tlumit bolest a silné krvácení při menstruaci.

TZ dle MUDr. Kateřiny Veselé, Ph.D., klinika Repromeda

www.repromeda.cz

www.lesensky.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová