Sex a zdraví

Pomočování dítěte může být následek zneužívání


Kategorie: Sexuální úchylky Nemoci a jejich příznaky Aktuality 
17.září 2020

Pomočování a další urologické obtíže nejsou u dětí nikterak vzácným problémem. Často se příčina odhalí. V některých případech však mohou být urologické obtíže varovným projevem sexuálního zneužívání. Podle evropských statistik se v nějaké podobě setká se sexuálním obtěžováním neuvěřitelně téměř každé 5. dítě. Přibližně v 80 % případů je pachatelem sexuálního zneužívání známý oběti.

Varovnou skutečností zůstává, že počet odhalených případů je pravděpodobně jen zlomkem reality. Většina zneužitých se dlouhé roky nesvěří. Dle výzkumu z roku 2007 sexuologa prof. Petra Weisse až 69 % mužů a 79 % žen sexuálně zneužívaných v dětství nikomu zneužití neoznámilo. Rodičům se svěřilo ze vzorku 2 000 osob pouhých 7 % žen, z mužů ani jediný. K nejčastějším důvodům patřil stud a obavy ze msty. Přitom sexuální zneužívání má dopady na psychické a fyzické zdraví oběti.

Upozornit okolí by měly náhlé, dlouhodobější, nápadné změny v chování a aktivitě dítěte (náhlá izolace družného dítěte, náhlá hyperaktivita klidného dítěte apod.), změny nálad – zvýšená úzkost nebo agresivita, projevy deprese, výkyvy ve školní výkonnosti, pokles koncentrace, pozornosti, zhoršení prospěchu, vyhýbání se kontaktu s vrstevníky a lidmi vůbec, vyhýbání se konkrétním lidem, apatie, výrazné změny ve stravování, neopodstatněné nevolnosti až zvracení nebo naopak přejídání, útěky z domova, sklony k sebepoškozování, podezřelá poranění, poruchy spánku.

Objevit se mohou i gynekologické nebo urologické obtíže. Nejčastěji jsou to opakované infekce, krev v moči, bolestivé močení, noční pomočování, časté nutkání na močení, náhle vzniklé neodkladné nutkání na močení, denní pomočování. Urologické obtíže (denní pomočování, náhlé nutkání na močení, noční pomočování) se objeví obecně asi u 2–9 % dětí. U dětí, které zažily sexuální zneužívání, se frekvence těchto problémů zvyšuje (cca 2–3×).

Abnormální objektivní lékařský nález většinou není. Je proto třeba naslouchat dítěti a jakýkoliv náznak brát vážně. Studie zabývající se touto problematikou analyzovala 551 případů, kdy se dítě svěřilo se sexuálním zneužíváním. Pouze v 1,5 % (8 případech) se neprokázala vina. Dítě je vždy odkázáno na pomoc dospělého. Extrémně důležitá je první bezprostřední reakce. Pokud se dítě s třeba jen náznakem s něčím podobným svěří, je nutno ho vyslechnout v klidu, věřit mu, nic nehodnotit, nekritizovat.

Podstatný je pocit důvěry, který by mělo dítě získat s vědomím, že to, co se stalo, není jeho vina. Důležité je dítěti vysvětlit, že se jedná o závažnou situaci a má právo na pomoc, kterou společně lze najít u důvěryhodného odborníka.

V případě podezření na sexuální zneužívání dítěte je první volbou svěřit se dětskému lékaři. Zavolat lze i na linku 158. Další možností jsou krizové linky, které zaručují anonymitu:

  • Linka důvěry Dětského krizového centra: 241 484 149 (nonstop)
  • Linka bezpečí: 116 111 (nonstop)
  • Rodičovská linka: 840 111 234
  • Vzkaz domů (dítě na útěku): 800 111 113, 116 111 (nonstop)
  • DONA linka (osoby ohrožené domácím násilím): 251 511 313 (nonstop)
  • Bílý kruh bezpečí (oběti i svědci trestných činů): 257 317 110 (nonstop)

Pomočování ani jiné urologické obtíže rozhodně nejsou vždy známkou sexuálního zneužívání. Jejich přítomnost je však určitým varovným znakem a tato možnost by měla být zvažována. Je nutná trpělivost, naslouchání dítěti a sledovat případné další projevy. První pomoc určitě poskytne dětský lékař nebo některá z výše uvedených linek. (dos)

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4846719/

https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/spotting-signs-of-child-sexual-abuse/

https://www.sancedetem.cz/srv/www/content/pub/cs/clanky/myty-a-fakta-o-sexualnim-zneuzivani-deti-63.html

www.ulekare.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová