Medicína

Česká centra o vědě, tentokráte na téma buněčná terapie


Kategorie: Rakovina Aktuality 
07.září 2020

Cyklus streamovaných besed s názvem Global Science Cafe (GSC) nabídne zajímavé téma, tentokráte z oblasti medicíny. Ve středu 9. 9. 2020 v 19 hodin se v prostorách ČVUT bude hovořit o zbrusu novém, vysoce účinném přístupu k léčbě rakoviny. Jeho podstata spočívá ve vývoji buněčné terapie pro léčbu nádorů krvetvorného systému. Hostem setkání je Michal Šimíček, přední český imunolog, který v necelých pětatřiceti letech získal světové renomé v oblasti výzkumu boje s touto nemocí.  Moderace setkání se ujímá význačný britský vědec Michael Londesborough z Ústavu anorganické chemie AV ČR. Beseda se uskuteční v angličtině a bude přenášena prostřednictvím facebookových stránek Českých center. Jedná se o další setkání organizované Českými centry v rámci programu Global Science Café Czech Centres (GSC). 

 

Imunolog RNDr. Michal Šimíček, Ph.D., obdržel v roce 2019 cenu Neuron v oblasti medicíny. Stal se členem elitní skupiny osobností české vědy, do níž patří např. plastický chirurg Bohdan Pomahač. Úspěch si vysloužil v biomedicínském výzkumu, konkrétně za zkoumání procesů, které způsobují zhoubná onemocnění, a jejich lékovou rezistenci. Vzdělání získal a dlouhodobě působil na pracovištích v Lovani (Belgie), Londýně a Cambridge. Vrátil se na rodnou Moravu, kde vyvíjí unikátní technologie buněčné terapie pro různé typy rakoviny. Ve spolupráci s biomedicínským centrem PrimeCell Bioscience usiluje o zahájení produkce vlastních preparátů buněčné terapie. Tento projekt  dostáváFN Ostrava na úroveň významných mezinárodních center léčby onkologických onemocnění. 

RNDr. Šimíček založil vědeckou skupinu Blood Cancer Research Group (BCRG), sestavil vědecký tým s mezinárodním renomé. Zabývá se vývojem buněčné terapie pro léčbu nádorů krvetvorného systému, přičemž tato forma terapie představuje zcela novou, ojedinělou a podle expertů mimořádně úspěšnou metodu v boji s nádorovým onemocněním. Pacientům se aplikují živé buňky imunitního systému vybavené receptory, které napomáhají rozeznat a cíleně eliminovat nádor. Přínosem léčby je i vysoká bezpečnost. Problémem je zatím cena této léčby, která vychází z toho, že pro každého pacienta se musí připravit zcela nové buňky co nejpodobnější jeho vlastní tkáni.  Cílem Michala Šimíčka a jeho týmu je náklady na léčbu výrazně snížit a umožnit širší dostupnost této terapie onkologickým pacientům.

Dr. Michael Londesborough, Ph.D., je britský vědec pracující v Ústavu anorganické chemie Akademie věd ČR, zaměřuje se na výzkum sloučenin boru. Je držitelem mnoha vědeckých ocenění, třikrát vyhrál cenu pro české/slovenské mladé anorganické chemiky. Spolupracuje s British Council v Praze, podílí se na popularizačních projektech Akademie věd ČR, České televize a Národního technického muzea. Věnuje se zejména zpřístupňování vědy široké veřejnosti, vyučování mladých lidí a posilování mezinárodních vztahů mezi mladými vědci (soutěž FameLab). Za své popularizační aktivity získal např. od AV ČR Medaili Vojtěcha Náprstka (2009). 

Agenda VaVaI tvoří nedílnou součást programu sítě Českých center. Program Global Science Café Czech Centres (GSC) pořádaný Českými centry je cyklus populárně-vědeckých přednášek a debat s nejlepšími českými vědci, inovátory, ekonomy a dalšími významnými osobnostmi. Neformální fórum je určené k diskuzi nad současnými vědeckými   a společenskými otázkami.  S ohledem na koronakrizi se odehrává výhradně v on-line prostředí a je sdílený v rámci celé sítě pětadvaceti center v zahraničí. 

Česká centra, příspěvková organizace Ministerstva zahraničních věcí ČR, jsou stěžejním nástrojem veřejné diplomacie zahraniční politiky České republiky a posilují dobré jméno ČR ve světě. Jakožto kulturní institut jsou členem sítě zahraničních evropských kulturních institutů – EUNIC. Prezentují naši zemi v široké škále kulturních a společenských oblastí: od umění přes kreativní průmysly až po propagaci úspěchů české vědy a inovací. Věnují se výuce češtiny v zahraničí. Zapojují se do mezinárodních projektů a slouží jako základna pro rozvoj mezinárodního kulturního dialogu. V současnosti působí v zahraničí celkem 25 poboček na 3 kontinentech – kromě Českých center spravují také Český dům v Moskvě, Jeruzalémě a Bratislavě.

Akce bude živě streamována z prostor ČVUTv Dejvicích. Stream budete moci sledovat na Facebooku Českých center zde: www.facebook.com/Ceskacentra/

Facebooková událost: www.facebook.com/events/347177853112588   

Dle TZ

www.czechcentres.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová