Očkování

První dodávka vakcín proti chřipce v ČR


Kategorie: Aktuality Očkování 
01.září 2020

Společnost Sanofi Pasteur, jakožto přední výrobce vakcín proti chřipce, dodrží svůj závazek chránit veřejné zdraví dodávkami vakcíny proti chřipce i v současném kontextu pandemie nového koronaviru. Přes dlouhodobě nízkou proočkovanost v ČR se jí pro letošní sezónu podařilo zajistit 25% navýšení objemu vakcín Vaxigrip Tetra.

První 4/5 dávek vakcín proti chřipce Vaxigrip Tetra pro letošní rok, tedy 427 tisíc balení, již Sanofi Pasteur dodala do České republiky. Distribuce do ordinací praktických lékařů bude zahájena v prvním zářijovém týdnu. Zbývající objem vakcín, až do výše celkového závazku firmy Sanofi Pasteur (520 tisíc balení), bude k dispozici v České republice ve druhé polovině září. Česká republika je tak jednou z prvních zemí v Evropě, kde bude vakcína proti chřipce dostupná veřejnosti.

Již v prosinci 2019 Sanofi Pasteur zahájila sběr předobjednávek praktických lékařů a zdravotnických zařízení na vakcíny Vaxigrip Tetra pro sezónu 2020/21. V návaznosti na vzrůst poptávky v souvislosti s pandemií COVID-19 byl sběr předobjednávek vakcín prodloužen až do vyčerpání celkového objemu plánovaného dovozu do České republiky, k němuž došlo v květnu 2020.

Vakcíny proti chřipce pro severní polokouli začala společnost Sanofi Pasteur vyrábět začátkem roku 2020 v souladu s doporučením Světové zdravotnické organizace pro složení vakcíny proti chřipce pro sezónu 2020-2021. Dle názoru odborníků by mělo být očkování proti chřipce v největší míře realizováno během měsíců října, listopadu až prosince. Zejména u rizikových pacientů, mezi něž se kromě chronicky nemocných řadí například senioři ve věkové skupině 65+, se vzhledem k udržení dostatečné hladiny protilátek ukazuje pozdější termín vakcinace jako výhodnější ve srovnání s očkováním v dřívějších podzimních měsících. Chřipková sezóna v České republice obvykle vrcholí v průběhu února.

Chřipka je vysoce nakažlivé onemocnění dýchacích cest. V Evropě ji způsobují čtyři kmeny chřipkových virů. Cirkulují současně, ale v různém poměru a jejich výskyt je jen těžko předvídatelný. V posledních dvou letech je proto na českém trhu dostupná čtyřvalentní vakcína. Ta poskytuje širší ochranu proti chřipce, protože na rozdíl od dříve používané třívalentní vakcíny chrání proti všem chřipkovým kmenům cirkulujícím v populaci.

Chřipka je jednou z mála virových infekcí, která způsobuje každoroční epidemie. U řady nemocných může dojít k těžkému průběhu onemocnění a závažným komplikacím včetně úmrtí, a to zejména u rizikové populace, kterou představují senioři 65+ a pacienti s chronickým onemocněním jako je např. diabetes, chronická respirační onemocnění, kardiovaskulární onemocnění či onemocnění ledvin. V české populaci jsou přibližně 2 miliony takto chronicky nemocných osob ve věku 3-64 let a stejný počet osob starších 65 let. Dle TZ.

Ref.: 1. Kynčl J., Havlíčková M. Význam očkování proti chřipce a jeho optimální načasování. [online] [cit. 15-10-2019]: http://www.szu.cz/tema/prevence/vyznam-ockovani-proti-chripce-a-jeho-optimalni-nacasovani. 2. Informace k očkování proti chřipce od Doc. MUDr. Rastislava Maďara Ph.D., MBA, FRCPS. [online] [cit. 15-10-2019]: https://vakciny.avenier.cz/cz/chripkova-sezona-20192020

www.sanofi.com

 

Autor: MUDr. Olga Wildová