Medicína

Nepodceňujte onkologickou prevenci


Kategorie: Aktuality Rakovina 
07.srpen 2020

V České republice je každoročně diagnostikováno průměrně více než 87 000 pacientů se zhoubným novotvarem. Mimořádně důležitou součástí boje proti nádorovým onemocněním je onkologická prevence. Jejím základem je lékařská péče orientovaná na včasnou diagnostiku zhoubných nádorových onemocnění.

V rámci jednotlivých programů pojišťovna motivuje využívání preventivních screeningových vyšetření, která jsou plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Z fondu prevence poskytuje příspěvky na úhradu vybraných preventivních vyšetření těm klientům, kteří s ohledem na svůj věk ještě nemají nárok na jejich úhradu z veřejného zdravotního pojištění nebo přispívá na dobrovolná vyšetření, která nejsou hrazena z veřejného zdravotního pojištění, ale napomáhají včasnému záchytu onkologických onemocnění.

Česká republika eviduje ročně v souvislosti se zhoubným nádorem na 27 000 úmrtí, 600 000 obyvatel u nás žije se zhoubným novotvarem nebo v minulosti onkologické onemocnění prodělalo. Podle Světové zdravotnické organizace se přitom lze každému třetímu onemocnění rakovinou vyhnout. Přestože úpravou životního stylu nelze nádorovému onemocnění zcela předejít, prostřednictvím sekundární prevence, která spočívá v časném záchytu nádorového onemocnění preventivními vyšetřeními, je možné maximalizovat počet úspěšně léčených případů. V onkologii platí, že čím dříve je nádorové onemocnění zachyceno, tím úspěšnější mohou být i výsledky léčby.

 Zdravotní pojišťovna RBP dlouhodobě spolupracuje na projektu Ministerstva zdravotnictví ČR a zdravotních pojišťoven s názvem „Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR – Screeningové programy“. V jeho rámci zve k vyšetřením pojištěnce potenciálně ohrožené některým z onemocnění, jež jsou předmětem tohoto screeningu. Ročně tímto způsobem, rok 2020 nevyjímaje, osloví na 30 tisíc klientů.

Aktuální onkologické preventivní programy RBP jsou: mamografický screening, screening karcinomu čípku hrdla děložního, screening karcinomu tlustého střeva, preventivní vyšetření prostaty, pigmentových změn kůže, mamografické nebo ultrasonické vyšetření prsů ženám do 44 let, očkování proti HPV u dívek a žen (prevence proti rakovině děložního čípku) a chlapců (prevence proti genitálním bradavicím).

 De TZ

 

www.rbp213.cz.

 

www.knowlimits.cz       

 

Autor: MUDr. Olga Wildová