Byliny Ájurvédské medicíny

Podpora zdraví kloubů pomocí Ájurvédy


Kategorie: Bylinky Ájurvédské medicíny Aktuality 
18.červenec 2020

Téměř nikdo si neuvědomuje, jak je pohyb životně důležitý. Přitom každý pohyb je závislý na zázračně kluzkých a polstrovaných mezerách mezi našimi kostmi – na kloubech. Jsou nepostradatelné, a přesto jsou neuvěřitelně podceňované. Žít bez kloubů nelze, proto je důležité o ně pravidelně pečovat. Každá jejich bolest ovlivňuje negativně celkový stav a pohodu.

Filozofie Ájurvédy uvádí, že většina kloubních problémů je záležitostí nahromaděné „ámy“ – tedy odpadních látek, které se dostaly tam kde neměly být, totiž do kloubních prostorů. Následná doporučení vedou k regeneraci kloubů, k jejich detoxikaci (přesun odpadu “ áma” do trávicího traktu a odtud odstranění z těla), zmírnění a odstranění zánětů, k podpoře správného oběhu a k rovnováze potřebných látek (agni) ve tkáních.

Podle ájurvédského učení je za zdravé kosti a klouby odpovědná „dóša vata,“ a proto při její nerovnováze jsou klouby a kosti náchylné k poškození. Tento stav je dán skutečností, že samotné klouby mají relativně dosti volného prostoru (odpovídá dóša vata). Jejich kvalita je dána kvalitou kostní tkáně (asthi dhatu), prokrvením a inervací (majja dhatu). Obsahují kloubní tekutinu (jsou mazány a ošetřovány látkou známou v Ájurvédě jako shleshaka kapha - podtyp kapha), která je součástí tukové tkáně (meda dhatu). Všechny stavební prvky jsou závislé na správné výživě tkání, která odpovídá agni - metabolickému ohni. V Ájurvédě se říká, že silné agni a správné trávení jsou nezbytné pro celkové zdraví a dlouhověkost. Proto každá nerovnováha, špatné trávení i nemoc jsou odpovědné za narušené agni. 

Pro zdravé klouby Ájurvéda doporučuje především komplexní detoxikaci organismu. Pravidelné čištění organismu od odpadních látek je ideální způsob, jak podpořit jejich zdraví. Čím je intenzivnější, tím lépe působí na klouby. Lze si vybrat mezi typy očisty: jednodenní čištění trávení, zjednodušená třídenní očista, tradiční ájurvédská panchakarma nebo detoxikace pomocí tri-došické ájurvédské směsi pro čištění (Aimil Triphala nebo Aimil Detox BIO).

Dalším doporučením je vhodná strava, o které již bylo sice mnoho napsáno, ale nelze ji nepřipomenout. Ájurvéda považuje vhodnou stravu za zásadní, protože výživa tkání určuje celkové zdraví i zdraví kloubů, tedy vyvážená strava je rozhodující. (Viz agni - trávící oheň, jenž patří do oblasti stravy (správná strava ve správný čas).

Balzámy, oleje a masti se aplikují okolo bolavých kloubů. Začíná se ihned při prvních bolestivých příznacích, Masáž kloubů pomáhá zvýšit krevní oběh, usnadňuje odstraňování toxinů a odpadu (ama). Výživné esenciální oleje podporují prokrvení (omlazení) tkání. Doporučuje se pravidelně používat Muscalt Forte. Také další produkty podporující výživu kloubů (guggulu, guduchi  a boswellia) jsou používány stovky let pro jejich zklidňující, lubrikační a detoxikační účinek.

Důležitá jsou pravidelná rotační cvičení. Cvičením jemných rotací kloubů je vhodné začít každý den ráno.  Kloubní tekutina se rozprostře a klouby se uvolní. Důležité je udělat nejméně deset rotačních pohybů v každém kloubu oběma směry. Začíná se malými klouby na rukou, následuje otáčení zápěstí v každém směru. Další cvik - pravá ruka na pravé rameno, levá ruka na levé rameno, kruhy lokty kolem ramenních kloubů - nejprve dozadu a pak dopředu. Pokračovat s každým dalším kloubem v těle (vždy od menších po větší klouby).

Ájurvéda rovněž doporučuje pravidelné cvičení jógy a jemné protahování pro prokrvení kloubů a jejich okolí. (Jóga doma podle příruček, internetu, lekcí.) Nejvhodnější je kombinace pravidelného denního cvičení s občasnou odbornou lekcí. (Např. asana Marjaryasana-Bitilasana je skvělá pro čištění a obnovu kloubní tekutiny obratlů páteře.)

Mimo uvedených doporučení je možno kontaktovat ájurvédského poradce podle seznamu na webu.

Dle TZ

www.aimil.eu

Autor: MUDr. Olga Wildová