Medicína

Videokonzultace bude OZP proplácet i nadále


Kategorie: Aktuality 
30.červen 2020

Klienti Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (OZP) mají možnost nechat se i po pandemii koronaviru ošetřit přímo ze svého domova prostřednictvím videohovoru.   Pro konzultaci na dálku se smluvním praktickým lékařem nebo lékařem - ambulantním specialistou k tomu obě strany potřebují vhodné zařízení s kamerou, mikrofonem a připojení k internetu.

O tom, že osobní návštěvy u lékaře byly pro pacienty v Česku ještě donedávna prioritou, svědčí skutečnost, že jejich počet byl dokonce dvakrát vyšší, než je v Evropě běžné. Změna nastala s příchodem pandemie koronaviru. Telemedicína umožnila odborné sledování pacientů a přenos lékařských informací na dálku. OZP proto aktivně přistoupila k zařazení nově zavedeného výkonu Telemedicína - videokonzultace vzdáleným přístupem mezi hrazené zdravotní služby a je připravena ho svým smluvním partnerům od 1. července 2020 nasmlouvat.

Nově zavedený výkon  vzdáleným přístupem je primárně vhodný pro pacienty s méně závažnými zdravotními problémy nebo pro pacienty s chronickými či opakujícími se obtížemi. Může ale přinést i jistý komfort do života specifické skupině pojištěnců – např. s oslabenou imunitou, onkologicky nemocným nebo pojištěncům z odlehlejších oblastí. Pokud videokonzultace nebude pro zhodnocení stavu dostatečná, lékař kvalifikovaně rozhodne o dalším postupu.

Tento způsob péče budou moci využívat všichni ambulantní lékaři při distančním kontaktu se svými pacienty, kteří jsou u daného lékaře buď registrováni či jsou v jeho dispenzární péči, nebo u kterých již proběhl přímý osobní kontakt s ošetřujícím lékařem.

Výkon není určen pro provedení preventivní prohlídky a nenahrazuje ani telefonickou konzultaci, objednání na vyšetření, oznámení výsledku vyšetření apod. Aby mohl být uhrazen, musí lékař vést podrobný zápis ve zdravotnické dokumentaci pacienta s uvedením důvodu upřednostnění videokonzultace vzdáleným přístupem místo osobní návštěvy, její obsah a výsledek včetně přesného času spojení. Dle TZ

www.ozp.cz

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová